Ishrana je jedna od stvari kojoj roditelji danas priznaju dosta značaja, što je svakako dobro jer ima veliki uticaj na zdravlje mališana. Ponekad su deca izbirljiva i neće da jedu, a mame i tate onda pokušavaju da izađu sa njima na kraju terajući ih da pojedu sve što im stave u tanjir.

"Da nisi ustao od stola dok ne pojedeš sve iz tanjira", rečenica je koju su mnoga deca slušala tokom odrastanja, naročito u nekim ranijim generacijama, ali i danas je prisutna u mnogim domovima. Ali, roditelji nisu ni svesni da se u tome krije opasnost, o čemu je na svom Telegram kanalu govorio psiholog Denis Dolgov, a njegove reči je preneo sajt deti.mail.ru.

Naime, psiholog tvrdi da ukoliko odrasli – roditelji, babe, dede – teraju dete da sve pojede, time se povećava rizik od razvoja poremećaja u ishrani.

Kao što ni odrasli ne bi trebalo da teraju sebe da jedu još i kada su siti, ne bi trebalo to raditi ni deci, već je najbolje osloniti se na osećaj gladi i verovati svom telu.

Nastavljanjem sa jelom i kada je dete sito, centar za glad u mozgu se ponovo uključuje i dovodi do prejedanja, pojasnio je psiholog kako ova praksa u ishrani šteti deci. 

BONUS VIDEO:

Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih TikTok/nostalgicallyrachel

(Yumama/N. Z.)