Poslednjih decenija popularnost vegetarijanstva nastavlja da raste širom sveta, a mnogi roditelji koji se pridržavaju ovog načina ishrane, prenose to i na svoju decu. Kanadski istraživači, čiji je članak objavljen u časopisu "Pediatrics", otkrili su kako nedostatak mesa u ishrani utiče na rast dece i sastav mikroelemenata koje dobijaju hranom.

Naučnici su analizirali podatke skoro devet hiljada dece, koja su posmatrana od šest meseci do osam godina (u proseku, od dve do pet godina). 248 dece se hranilo vegetarijanskom ishranom. Istraživači su otkrili da nema značajnih razlika između vegetarijanaca i mesojeda u pokazateljima kao što su indeks telesne mase, visina, gvožđe, vitamin D i nivo holesterola u krvi.

U isto vreme, naučnici su otkrili da deca vegetarijanci imaju dva puta veću verovatnoću da će imati manju težinu nego oni koji jedu meso. To može značiti da ova deca još uvek ne dobijaju količinu i različite hranljive materije koje su im potrebne za normalan rast i razvoj.

Krajnji zaključak kanadskih istraživača jeste da iako deca vegetarijanci dobijaju istu količinu hranljivih materija kao deca koja jedu meso, duplo je veća verovatnoća da će imati manju težinu.

BONUS VIDEO:

Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih 2 TikTok/mrvaughntrainor

(Yumama/T.A.S.)