Meso sadrži esencijalne aminokiseline koje su neophodne za pravilan rast, razvoj i sazrevanje beba.Uvođenjem ove bitne namrinice u ishranu dete će pre svega da zadovolji potrebe za gvožđem i to u obliku koji organizam pet puta bolje iskorišćava od gvožđa iz povrća, voća, žitarica ili mlečnih proizvoda. Osim toga, bogato je i cinkom, mineralom značajnim za jačanje imunog sistema. Sprečićete i pojavu anemije, jer meso obiluje vitaminima grupe B, potrebnim za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, posebno vitamina B12.

Uvođenje mesa obično počinje u šestom mesecu davanjem supice tj. povrća i tečnosti u kojoj se ono kuvalo zajedno sa mesom. Na taj način se počinje sa postepenim navikavanjem na nove ukuse, koji su novi za bebin organizam. Nakon 3-4 dana, možete da počnete sa blendiranjem komadića mesa sa povrćem.

U bebinu ishranu prvo treba uvoditi belo meso pernate živine (piletina i ćuretina), i to bez kožice - jer se najlakše vari, nije masno, a bogato je kvalitetnim proteinima i korisnim aminokiselinama. Možete da uvedete i meso jako mladih životinja, koje je mekše (teletina i jagnjetina obiluju hranljivim sastojcima, gvožđem, vitaminima i mineralima). Tamno meso pernate živine se najčešće uvodi nakon desetog meseca, dok se crveno meso (junetina i govedina) preporučuje nakon navršenih godinu dana. U dečju ishranu se poslednje uvodi svinjsko meso, jer je previše masno i teško se vari.

meso.jpg
Shutterstock Seckanja mesa

Iako je meso idealan obrok koji baš siti, pedijatri ne preporučuju da se daje svaki dan, najbolje je da se kombinuje sa voće. Samo vodite računa da u isti obrok ne stavite jaje-žumance (ako ste ga već uveli), preporuka je da se ove namirnice naizmenično daju. Meso pripremajte kuvanjem u vodi ili na pari. Važno je paziti da se meso ne prekuva, jer će tada da postane previše žilavo i tvrdo, a onda i teže probavljivo vašoj bebi. U početku, meso treba davati pasirano (jako usitnjeno), a kasnije seckano na komadiće.

Takođe budite oprezni sa količinom mesa koju stavljate u bebine kašice. Velika količina proteina može da optereti njene bubrege. Zato se preporučuje redovno davanje male količine mesa pomešane sa povrćem. Na početku, u kašicu od povrća stavite tek nekoliko kockica mesa.

(Yumama)