Palenta je jedna od prvih žitarica koju sam dala mojoj bebi. Svesna toga da ima veoma pozitivnan uticaj na zdravlje čoveka i da ne sadrži gluten, uvela sam je mojoj bebi već sa 6 meseci. Međutim, toliko sam se mučila da je napravim kako treba da sam mislila da sa mnom nešto nije u redu.

Palenta je jelo koje i deca mogu napraviti, ali meni nekako nije išlo kako treba. Naravno, skuvala bih je svaki put ali mi se uvek činilo da je čvrsta i suva za moju bebu. Menjala sam razmere sve dok jednog dana nisam stigla do idealne, otkriću vam je jer možda ima još nekog ko se muči kao ja sa ovim najjednostavnijim jelom.

U malu šerpu stavim 200 ml hladne vode, i odmah stavim 2 ravne velike kašike palente. Na svakom pakovanju ćete naći da se priprema tako što se palenta sipa u proključali vodu, ali meni se to nije pokazalo najbolje. Stavi par kapi maslinovog ulja, a kada je beba postala dovoljno velika (posle prvog rođendana) dodala bih i malo soli.

Kada sam sve stavila u šerpu, tek onda uključujem šporet i stavljam šerpicu na ringlu. Mešam sve vreme kako se ne bi napravile grudvice, i kada provri i obično počne da prska, skinem je sa šporeta. Prebacim u tanjir, ohladim i dam bebi koja je uvek sa slašću pojede.

Palenta, beba, hrana
Shutterstock Palenta za bebu

Savet za hranljiviju palentu

Kada je moje dete napunilo godinu dana i moglo skoro sve namirnice da jede, pronašla sam još jedan trik. Moja devojčica ima alergiju na belance pa jaje ne koristimo mnogo, a znam da je značajno i hranljivo. Zbog toga sam odlučila da iskoristim palentu. Kada sve stavim u šerpu i pre nego što stavim na ringlu da se kuva, odvojim belance od žumanceta iz svežeg jajeta, i onda to žumance ubacim u palentu. Izmešam dobro i stavim da se kuva. Jaje se ne primeti, ali je u palenti i dete na taj način dobije dodatne hranljive stvari.

Naravno, pre serviranja palente možete dodati i neki mlečni proizvod ili semenke, i na taj način ćete dobiti hranljiviji obrok.

(Yumama)