Dugo me je, kao malu, budila buka sokovnika u kojem je tata meni i bratu svakog jutra predano spremao ceđene sokove. To je bio jedini način da pojedem (odnosno popijem) stvari poput šargarepe pošto, kao ni većina dece, nisam bila ljubitelj zdrave hrane. Sokove sam, ipak, obožavala i danas ih rado pravim svojoj deci.

Kada sam birala sokovnik, poslušala sam savete da to bude dobar uređaj za hladno ceđenje i odlučila se za GorenjeSlow juicer. Moja deca su od mene nasledila "ljubav" prema povrću, ali na ovaj način bez problema unose kelj, brokoli, cveklu, spanać i ostale stvari koje inače ne bi ni pogledali.

Sporo ceđenje zapravo znači manje obrtaja u minutu. Blag, ali konstantan pritisak i spora rotacija pomažu da se iz svakog komada pažljivo iscedi svaki koristan sastojak. Sok se dobija gnječenjem voća i povrća, pri niskoj brzini, čime se ne stvara toplota koja uništava neke vitamine. Tako sok zadržava većinu nutrijenata, boju i ukus. Dopada mi se i što sok koji tako napravim takođe traje duže od običnog ceđenog soka, pa mogu da ga spremim za nekoliko dana unapred.

Gorenje Slow juicer
Promo Gorenje Slow juicer

One buke sa početka više nema, pošto sporo ceđenje sa 80 obrtaja u minute znači i tiši rad. I sama osnova aparata, sa dugim vratom, doprinosi tome da uređaj bude prilično tih, kao i pametno dizajnirane gumene nogice zbog kojih je i dodatno stabilan čak i na vlažnim površinama. Ipak, uprkos laganom okretanju spirale motor mora biti snažan, da lako iscedi i tvrde delove sastojaka, što Gorenje sokovnik savršeno radi.

Ono što me posebno raduje jeste što se dobijeni sok i pulpa odvajaju u dva dela. Količinu pulpe i samim tim gustine soka tako lako regulišem sama, samo pomerim ručicu na prednjem delu sokovnika. Pošto stariji sin i ja volimo bistri sok, prvo odvojim dve čaše za nas, a mlađem dodam sočne deliće pulpe koju obožava. Ostatke pulpe uglavnom ne bacam već od njih pravim đubrivo za sobne biljke.
Kad se posuda za sok napuni, ako u sokovniku ima još sastojaka za ceđenje ne moram da ga gasim, već samo da stavim zatvarač u otvor iz koga izlazi sok. Sok će se i dalje praviti ali će ostajati u unutrašnjoj posudi. Uz sokovnik dolaze i dve 0,6 litarske posude za sok i ostatke (pulpu), napravljene od izdržljive plastike i, što mi je posebno važno, ne sadrže bisfenol A (BPA free), a mogu da se peru i u mašini.

Gorenje Slow juicer
Promo Gorenje Slow juicer

Čistim ga tako što nakon upotrebe polako sipam jedan litar mlake vode u prostor za stavljanje namirnica i uključim ga, a onda isperem filter i očistim ga četkicom koja takođe dolazi uz aparat.

I konačno, izdvojila bih to da sokovnik radi samo u slučaju da su svi sastavni delovi pravilno namešteni. Sigurnosni prekidač omogućava sigurnu upotrebu, bez straha da će se uključiti motor između punjenja, sklapanja ili čišćenja aparata, pa ponekad dajem čak i deci da cede svoje omiljeno voće.

Da rezimiramo: hladno ceđeni sokovi su vrlo efikasan način povećanja konzumiranja sirovog voća i povrća kod vašeg deteta, posebno ako ga ne jede redovno, a ako ste kao ja – onda je i za vas to dobar način unošenja zdravih materija u organizam. Tu je i poboljšanje imuniteta: hranljive materije u hladno ceđenom soku hrane dobre bakterije vašeg tela, koje dalje pomažu u suzbijanju potencijalno patogenih bakterija. Povećana količina vlakana poboljšava probavu, a dodatna prednost je što konzumiranje sezonskih hladno ceđenih sokova pomaže deci da cene sezonsko voće i povrće. Breskva ima bolji ukus leti, a pomorandža zimi, jer pripada toj sezoni i korisna je u borbi protiv sezonskih virusa. I sve to bez dodatka šećera, šta može biti bolje od toga? Trk po svoj Gorenje sokovnik kako biste se i sami uverili zašto više od 70 godina inovativnost i dizajn njihovih kućnih aparata čine život lepšim i jednostavnijim.

Promo Gorenje Slow juicer

 (Promo)