Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukusne banane za zdravu decu

Jedna od omiljenih voćki mališana, uz to što je ukusna, obiluje hranljivim materijama neophodnim za pravilan razvoj deteta i smanjuje verovatnoću za nastanak bolesti poput astme, kancera, dijabetesa i mnogih drugih.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Neki od vodećih svetskih stručnjaka veruju da je banana prvo voće koje je niklo na našoj planeti, a  Den Kepel, autor knjige „Banana: Sudbina voćke koja je promenila svet“, smatra da je banana - a ne jabuka - bila zabranjeno voće koje je Eva ponudila Adamu. Danas, one se uzgajaju u najmanje 107 zemalja, četvrta su biljka na svetu koja se koristi za ishranu (nakon pšenice, pirinča i kukuruza), a statistika je pokazala da se u Americi pojede više banana nego jabuka i pomorandži zajedno.

Povezane vesti

Ove voćke su izrazito bogate hranljivim materijama. Jedna banana srednje veličine (oko 125 grama) sadrži 110 kalorija, 30 grama ugljenih hidrata i 1 gram proteina, dok ove voćke nemaju nimalo masti, holesterola i natrijuma. Takođe, sadrže i veliki broj vitamina i minerala.

Što se tiče koristi po zdravlje, naučno je utvrđeno da konzumiranje banana smanjuje rizik za nastanak astme i kancera, kao i da one snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju zdravlje srca.

Pritisak. Za snižavanje krvnog pritiska ključna je upotreba natrijuma, koji banane ne sadrže, ali i kalijuma, kojim su one bogate. 

Astma. Rezultati istraživanja koje je sproveo Imperijalni koledž u Londonu pokazali su da svakodnevno konzumiranje banana smanjuje rizik za nastanak astme kod dece za čak 34 procenta.

Rak. Redovan unos hranljivih materija koje se mogu pronaću banani u prve dve godine života smanjuju verovatnoću za nastanak leukemije. Naime, one sadrže vitamin C, koji je poznat borac protiv slobodnih radikala koji izazivaju rak. Takođe, one, zahvaljujući biljnim vlaknima, sprečavaju i nastanak kolorektalnog raka.

Povezane vesti

Srce. Biljna vlakna, kalijum, vitamin C i vitamin B6 udruženo blagotvorno deluju na rad i zdravlje srca, čime se smanjuje verovatnoća za šlog i gubitak mišićne mase, a banane će pomoći i u očuvanju gustine kostiju i smanjenju formacije kamenja u bubregu.

Dijabetes. Brojna istraživanja pokazala su da oboleli od dijabetesa tipa 1 koji konzumiraju hranu bogatu biljnim vlaknima imaju niske nivoe glukoze u krvi, zbog čega im stručnjaci preporučuju redovno konzumiranje banana.

Ipak, i pri konzumaciji banana treba biti umeren. Naime, beta blokatori, klasa lekova koji se koriste za različite indikacije, najčešće se prepisuje za srčana oboljenja, mogu izazvati povećanje nivoa kalijuma u krvi, zbog čega banane treba konzumirati umereno ukoliko pijete ove medikamente. Takođe, previše kalijuma može naškoditi onima čiji bubrezi ne funkcionišu kako bi trebalo – odnosno ne oslobađaju adekvatno krv kalijuma i može, štaviše, imati fatalne posledice.

Naravno, većina mališana nema slične probleme, ali bi trebalo bi imati na umu da, upravo zbog visokih nutritivnih vrednosti kojima su bogate, ne bi trebalo preterivati s njihovom konzumacijom.

Tamara Sorak

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica