Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Voće - lokalno ili tropsko?

Šta je bolje za decu i kojem voću treba dati prednost? Pročitajte savete nutricioniste...

  Izvor: Foto: ShutterstockKada govorimo o uvođenju voća u ishranu dece sa ovih prostora, prvo se odlučujemo za voće našeg podneblja, a kasnije povremeno treba uključiti i tropsko voće - u manjoj količini, i u kombinaciji sa domaćim, da bi se beba navikla na nove ukuse.
Ipak, prednost treba dati voću iz okoline.


Lokalno voće je svežije od onog koje stoji u hladnjačama nedeljama, ili se toliko dugo transportuje. Svežina voća ne utiče samo na ukus, već i na nutritivne kvalitete, koji propadaju stajanjem. Najukusnije je ono voće koje se jede u okviru 24 sata od kada je ubrano. Osim toga, lokalno voće duže sazreva, ne mora da bude ubrano pre vremena da bi sazrevalo tokom transporta.

Lokalna kupovina je vezana za godišnja doba, pa jedemo voće koje je na vrhuncu ukusa. Ono mora da bude sveže, po mogućstvu iz bio bašti i voćnjaka, neprskano, zrelo, netretirano. Treba da je sa našeg podneblja, jer svaki duži transport podrazumeva i hemikalije, koje to voće održava svežim. Izuzetak čini ono voće koje ne mora da se tretira, i koje podnosi duže skladištenje (citrusno, koštunjavo i suvo voće, semenje). Iako poreklom uglavnom iz Srednje i Jugoistočne Azije, većina voća je davno odomaćena u Evropi, odnosno kod nas. Jabuka, kruška, kajsija, grožđe, šljiva... samo su neke vrste koje vode poreklo iz najudaljenijih krajeva sveta, ali kao da su ponikle sa ovih prostora.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica