Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i nekim drugim žitaricama. Ima ga u hlebu i drugim pekarskim proizvodima, žitaricama, testeninama — i u mnogim drugim namirnicama u malim količinama. Za osobe sa celijakijom, čak i te male količine mogu da ih razbole. Ni ljudi sa alergijama na pšenicu ne mogu da je jedu.

Kler Makarti je pedijatar primarne zdravstvene zaštite u Bostonskoj dečjoj bolnici i docent pedijatrije na medicinskoj školi Harvard objašnjava, "Ali broj ljudi sa celijakijom ili alergijom na pšenicu je zapravo prilično mali. Za oba ova stanja postoje testovi koji se mogu uraditi da bi se postavila dijagnoza (koje je najbolje uraditi kada je osoba jela gluten, a ne kada je bila bez glutena).

Neki ljudi se „osećaju bolje“ na dijeti bez glutena, iako su njihovi medicinski testovi normalni. Međutim, ovo je nejasno i kontroverzno.

Mnogi od nas bi se osećali bolje kada bi naša ishrana odjednom imala više voća i povrća, a manje kolača, peciva i drugih ugljenih hidrata. Takođe, dijeta bez glutena može imati manje određenih šećera koje je nekim ljudima teško svarljivoi; možda su tu šećeri krivci, a ne gluten. Neke studije sugerišu da može postojati i jak placebo efekat.

Veza uma i tela je veoma jaka, i ponekad samo verovanje da će nešto pomoći čini da pomaže. I dok neki ljudi bez celijakije ili alergije na pšenicu mogu zaista reagovati na gluten na način koji nije zdrav, tih ljudi je relativno malo.

Ipak, „bez glutena“ je svuda po proizvodima u prodavnici – kao da je gluten zao. Ali gluten uopšte nije zlo."

Evo tri načina na koja dijeta bez glutena može biti nezdrava za decu:

Važni hranljivi sastojci

Cela zrna koja sadrže gluten imaju puno ključnih hranljivih materija: uključujući vitamine B, antioksidante, gvožđe, selen i magnezijum. Imaju i vlakna koja su važna za dobro varenje. Iako je moguće dobiti ove hranljive materije i vlakna bez unosa glutena, potrebno je malo više truda.

Premalo kalorija za decu koja rastu

Deci su potrebne zdrave kalorije da bi rasla, a kada isključite hranu od pšenice ili koja na drugi način sadrži gluten, može biti  mnogo teže doći do kalorija.

Previše pirinča

Osnova ishrane bez glutena je pirinač — a mnogi proizvodi od pirinča su bogati arsenom. Biljka pirinča je posebno dobra u izvlačenju arsena iz zemlje, a dosta ga ostaje od prethodne upotrebe pesticida. Arsen u velikim količinama može biti smrtonosan, ali čak i manje količine mogu vremenom dovesti  ne samo do zdravstvenih problema, već i do problema sa učenjem i zato su bebe i deca izloženiji. Američka akademija za pedijatriju i Uprava za hranu i lekove upozoravaju roditelje da ograniče pirinač i proizvode od pirinča u ishrani svoje dece .

Pošto se gluten nalazi u tolikom broju namirnica, dijeta bez glutena takođe može značajno da zakomplikuje školske ručkove, igru i druge aspekte svakodnevnog života deteta — a može biti i skuplje.

Dr Makarti poručuje, "Dakle, pre nego što isključite gluten iz ishrane vašeg deteta, razgovarajte sa svojim lekarom. Razgovarajte zajedno o tome zašto to želite da uradite; saznajte da li postoje testovi koje treba da uradite ili postoje drugi načini da postignete ono što se nadate da ćete postići izbacivanjem glutena. Ishrana deteta može imati veliki uticaj ne samo na njeno sadašnje zdravlje, već i na buduće, budite sigurni da donosite najbolje izbore."

BONUS VIDEO

Trik za izbirljivu decu TikTok/cassidyandkids