Neki uobičajeni simptomi ovog stanja uključuju svrab u rektalnom području, bol tokom pražnjenja creva praćen krvarenjem i otokom oko analnog regiona. Pošto se rektalno krvarenje ponekad može mešati sa vaginalnim krvarenjem, važno je biti svestan ovog stanja. Iako je ovo uobičajeno stanje, savetuje se da se konsultujete sa svojim lekarom i potražite medicinsku pomoć.

Mogući uzroci rektalnog krvarenja nakon porođaja uključuju.

Hemoroide (otečene vene u rektumu i anusu): Hemoroidi su česti tokom trudnoće, posebno u trećem trimestru i prvih nekoliko nedelja nakon porođaja.Ove natečene vene pucaju i krvare dok se naprežete dok izbacujete tvrdu stolicu kao rezultat postporođajnog zatvora ili kada obrišete analno područje.

Natali, medicinska sestra i majka dvoje dece, priča o svom iskustvu suočavanja sa hemoroidima nakon porođaja: „Sećam se da sam prvi put imala stolicu nakon što sam se porodila. Krvarila sam iz rektuma. Bila sam užasnuta. Na sreću, nisam morala dugo da se bavim hemoroidima. Trajali su oko dva meseca nakon porođaja. Bilo je trenutaka kada sam se plašila da koristim toalet. Koristila bih svaki izgovor da izbegnem sedenje u toaletu, ali sam pogrešila! Što duže čekate, to će biti gore. Bilo je mnogo kućnih lekova, zajedno sa lokalnim receptom za lekove, koje sam koristila za ublažavanje bolova od hemoroida. Ali moj jedini spas bila je voda. U mom slučaju, povećanje unosa vode pomoglo mi je da omekšam stolicu, tako da je bilo mnogo lakše da se izbaci (stolica) i nisam morala da se naprežem toliko.''

Analne fisure: Tvrda stolica takođe može izazvati pukotine na koži oko anusa, poznate kao analne fisure. One mogu biti bolni i izazvati krvarenje.

Mia Bellinger, kvalifikovani lekar specijalizovan za internu medicinu, imunologiju i ginekologiju, sugeriše: „Naprezanje tokom pražnjenja creva može izazvati krvarenje nakon porođaja. Ovo može biti rezultat zatvora, što može dovesti do krvarenja natečenih rektalnih vena. Naprezanje takođe može biti posledica tvrde stolice, što dovodi do analnih fisura i krvarenja.

Hemoroidi i analne fisure se javljaju kod oko 40% žena tokom trudnoće i nakon porođaja. Simptomi se obično javljaju u trećem trimestru i jedan ili dva dana nakon porođaja . Stoga, ako imate istoriju rektalnog krvarenja pre trudnoće zbog hemoroida ili analnih fisura, obavestite akušera kako bi mogao da vam predloži medicinski tretman za isto, jer stanje može da se pogorša nakon porođaja.

Kako se nositi sa postporođajnim rektalnim krvarenjem?

Evo nekih od načina za lečenje hemoroida i analnih fisura i smirivanje postporođajnog rektalnog krvarenja.

 • Probajte tople vodene kupke. Možete koristiti sedeći na wc šolji na koju stavite lavor sa vodom. Sedenje u vodi oko 10 do 15 minuta nakon svakog pražnjenja creva ili dva do tri puta dnevno može da umiri iritaciju. Sedeća kupka može pomoći u sprečavanju postporođajnog rektalnog krvarenja
 • Takođe se možete potopiti u kadu. Opustite analne mišiće dok se kupate u kadi. Pomaže povećavanju protoka krvi i ubrzati zarastanje. Takođe može smanjiti bol povezan sa pokretima creva.
 • Stavite ledeni oblog (umotajte malo leda u čistu krpu) na hemoroide i ostavite da odstoji desetak minuta. Ovo pomaže u smanjenju otoka i nelagodnosti. Naizmenično menjajte topli i hladni tretman - počnite sa kompresom leda i nastavite sa toplom sedećom kupkom.
 • Očistite analni region mekom maramicom bez mirisa. Takođe možete koristiti medicinske maramice.
 • Vežbajte Kegelove vežbe jer bi one mogle da pomognu u poboljšanju cirkulacije krvi u predelu rektalnog tkiva i perineumu.Takođe pomažu u toniranju mišića va**ne i karličnog dna. Kegelove vežbe mogu pomoći u sprečavanju postporođajnog rektalnog krvarenja
 • Sedite na mekani jastuk ili jastuk da biste se oslobodili rektalnog pritiska. Sedenje na jastuku ili stolici za ljuljanje će verovatno biti udobnije od sedenja na stolici sa ravnim naslonom. Jastuci krofne su od velike pomoći u ovoj situaciji.
 • Ograničite aktivnosti koje izazivaju rektalni pritisak. Hemoroidi se uglavnom javljaju zbog pritiska koji se vrši na rektalnu oblast.
 • Faktori rizika su verovatno gojaznost, podizanje teških predmeta, zatvor, naprezanje da bi imali stolicu ili sedenje na dasci toaleta tokom dužeg perioda.
 • Nemojte dugo odlagati potrebu za mokrenjem jer bi to moglo pogoršati bol i nelagodnost uzrokovane hemoroidima i učiniti stolicu suvom.
 • Ograničite vreme provedeno u toaletu jer dugo sedenje vrši pritisak na rektalne vene, što može povećati krvarenje.
 • Koristite kreme za hemoroide bez recepta, supozitorije i masti ili sprejeve nakon konsultacije sa lekarom. Oni bi mogli da ublaže svrab i nelagodnost u rektnom regionu.
 • Rešite konstipaciju tako što ćete u svoju ishranu uključiti hranu bogatu vlaknima i piti dovoljno vode. Ovo bi moglo olakšati zatvor i smanjiti nelagodnost uzrokovanu hemoroidima i rektalnim krvarenjem.

Dr Ila Daiananda , sertifikovani akušer ginekolog iz Bruklina, Njujork, kaže: „Posleporođajni hemoroidi mogu da nestanu sami, posebno ako vežbate da zahvaćeno područje održavate čistim i pazite da ga dodatno ne opterećujete. U ozbiljnijim slučajevima, rektalno krvarenje može značiti kolorektalni rak ili gastrointestinalno oboljenje. Zbog toga je važno da se konsultujete sa svojim lekarom kada i ako primetite rektalno krvarenje.

Jedite suve šljive da biste sprečili zatvor. Suve šljive su blagi prirodni laksativi koji mogu poboljšati rad creva.

Ako vam ove mere kućnog lečenja ne obezbede olakšanje od postporođajnog rektalnog krvarenja, vaš lekar može da vam prepiše lekove kao što su omekšivači stolice i sredstva protiv bolova.

Kada posetiti doktora?

Potražite pomoć svog lekara ako osetite sledeće simptome:

 • Značajno rektalno krvarenje koje je kontinuirano ili teško
 • Abnormalne izrasline ili infekcije u analnom regionu
 • Sveža krv u stolici
 • Promena boje stolice
 • Bol tokom mokrenja
 • Nedostatak kontrole nad prolazom stolice
 • Vrtoglavica ili kratak dah

U odsustvu akutnih stanja, hemoroidi se ne leče hirurški pre završetka perioda laktacije. Većina lekara preporučuje konzervativni tretman.

„Ako jako krvarite ili primetite krv u svakoj stolici koju imate, to može biti razlog za zabrinutost“ , savetuje Mia Belinger. Vaš lekar može zakazati laboratorijske testove ili testove snimanja kako bi utvrdio uzrok krvi u stolici.

Kako sprečiti postporođajno pektalno krvarenje?

Preduzmite mere za sprečavanje opstipacije, koja bi mogla da smanji mogućnost postporođajnih hemoroida i analnih fisura, glavnih uzroka postporođajnog rektalnog krvarenja. Sledeće mere mogu vam pomoći da sprečite postporođajno rektalno krvarenje.

 • Pijte dovoljno vode i drugih zdravih tečnosti
 • Jedite hranu sa vlaknima koja uključuje proizvode od celog zrna, pasulj, žitarice, sveže voće i povrće u vašoj svakodnevnoj ishrani.
 • Jedite hranu bogatu vlaknima kako biste sprečili postporođajno rektalno krvarenje
 • Ograničite unos prerađene hrane, mesa i mesnih proizvoda.
 • Slušajte svoje telo i odgovorite pozivu prirode kada osetite potrebu.
 • Održavajte zdravu telesnu težinu.
 • Uzmite probiotski dodatak ili dodatak sa vlaknima nakon provere sa svojim lekarom.
 • Radite redovne vežbe, kao što su hodanje i plivanje, i vežbajte jogu.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_