Simptomi trudnoće su slični kod svih žena, posebno u prva tri meseca. Naravno, ima onih koji lakše prebrode taj period, ali i onih koje imaju veće muke, ali znajući da se dete razvija u vama i da ćete kroz nekoliko meseci svoj slatki paketić držati u rukama, ništa nije preteško.

Bol i napetost u grudima, mučnina, umor i promene raspoložena prvi su simptomi koje žene opisuju kada ostanu trudne, ali postoje i neki koje nikada ne biste povezali sa trudnoćom. Evo 22 čudna, ali normalna simptoma trudnoće za koje možda niste znali.

Gasovi i podrigivanja

Kako vaša beba raste, prostor u stomaku se smanjuje. Creva postaju pretrpana, a varenje može postati lošije, ostavljajući vam gasove i nadimanja. Osim toga, možda jedete drugačije stvari od kada ste trudne, pa i to može da utiče na varenje.

Ono što vam može pomoći jeste da jedete manje, ali češće obroke. Takođe biste trebalo da izbegavate masnu i brzu hranu, gazirane napitke i napitke sa veštačkim zaslađivačima. Brza šetnja od 20 minuta posle večere takođe može stimulisati varenje i smanjiti tegobe.

Zatvor

Osećate da provodite sve više vremena u kupatilu? Ne brinite, niste jedine! Većina trudnica ima zatvor ubrzo nakon što sazna da je trudna jer pojačani hormoni usporavaju vaš digestivni trakt, što može poremetiti varenje već oko 8. nedelje trudnoće.

Ono što može da vam pomogne jeste da povećate unos vlakana, da jedete više svežeg voća, pasilja, povrća i celih žitarica. Takođe, nemojte da zaboravite da pijete puno vode.

Linea nigra

Zahvaljujući promeni hormona dolazi do jednog čudnog simptoma trudnoće, a to je pojava tamne linije koja se spušta niz stomak. Takođe, možete da primetite i tamne mrlje na licu, a ove promene u telu obično počinju u drugom tromesečju i imaju tendenciju da više utiču na žene tamnijeg tena.

Ova promena ne može da se spreči, ali nanošenje kreme za sunčanje pre nego što izađete napolje može da spreči pogoršavanje stanja. Promene obično nestaju u roku od nekoliko nedelja nakon porođaja, pa pokušajte da ne brinete puno o njima.

Linea nigra, tamna linija na stomaku, trudnoća
Shutterstock Tamna linija na stomaku tokom trudnoće

Mutan vid

Problem sa vidom tokom trudnoće je još jedan neželjeni efekat zadržavanja tečnosti. Vaša sočiva i rožnjača mogu da postanu deblje, a pritisak očnih jabučica se može promeniti.

Kako nejasan vid nije uvek normalan simptom trudnoće, važno je da to napomenete lekaru kako biste bili sigurni da nije znak preeklampsije.

Sindrom karpalnog tunela

Otok i pritisci često mogu da dovedu do sindroma karpalnog tunela, koji uzrokuje utrnulost i peckanje oko zglobova.

Možete olakšati tegobe tako što ćete fiksirati zglobove i smanjiti pokrete, a nakon trudnoće ovaj problem trebalo bi da nestane.

Svrab bradavica i grudi

Kao što ste verovatno primetili, vaše grudi i bradavice postaju veće jer se pripremaju za dojenje. Počevši od rane trudnoće, kako vaše grudi rastu, osetljiva koža u ovoj oblasti se rasteže, što može izazvati uporan svrab bradavica i grudi.

Ovaj simptom možete ublažiti nanošenjem lanolinske kreme kad god osetite potrebu da se počešete, a ukoliko primetite osip ili krvavi iscedak iz bradavica, obavestite svog lekara.

Masaža, grudi, trudnoća
Shutterstock Svrab grudi kod trudnica

Oštar bol u preponama

Ovi munjeviti bolovi se obično javljaju sredinom trudnoće, kada se okrugli ligamenti u vašoj karlici rastegnu kako bi se prilagodili bebi koja raste. Možete ih osetiti kada iznenada ustanete ili kada ste veliki deo dana proveli na nogama. Kasnije, težina bebine glave koja pritiska vašu stidnu kost takođe može da izazove bolove u preponama.

Sebi možete da pomognete tako što ćete sledeći put kada se pojavi bol osloniti noge na oslonac za stopala ili jastuk kako biste ublažili pritisak na karlicu. Nošenje trake za potporu stomaka ispod odeće ili jednostavno istezanje, kao što je savijanje kolena prema stomaku, takođe može da ublaži bol tako što će ublažiti opterećenje na donjem delu stomaka.

Curenje urina

Dok kijate ili dok se smejete možete očekivati nevoljno curenje urina, a sve se događa zbog hormona koji signaliziraju telu da se opuste kako biste mogli da rodite svoju bebu. Tokom kasnije trudnoće i vaša beba koja raste pritiska bešiku koja se nalazi tačno ispod materice, pa i to može biti razlog nekontrolisanom curenju urina.

Izvođenje Kegelovih vežbi u setovima od 10 ponavljanja nekoliko puta dnevno, mogu da smanje curenje i da ojačaju mišiće oko bešike. Taođe pomaže i to da na svakih sat do dva odlazite u toalet kako se vaša bešika ne bi previše napunila.

Smanjen ili povećan seksualni nagon

Libido ima tendenciju povećanja ili smanjenja tokom trudnoća. Ni jedno ni drugo ne treba da vas brine, a radite samo onako kako se osećate i razgovarajte sa partnerom otvoreno da bi znao šta može da očekuje.

seks u trudnoci_1451128694
Shutterstock Trudnica i partner u krevetu

Akne u trudnoći

Trudnoća može napraviti probleme sa licem, pa nemojte da se brinete ako vam se pojave akne koje ste mogle da očekujete u pubertetu. Za sve to okrivite hormone!

Ukoliko ne možete da gledate promene na licu, nemojte nikakve preparate kupovati na svoju ruku, jer mogu da sadrže supstance koje mogu da pogoršaju stanje. Ono što je najbolje jeste da porazgovarate sa svojim lekarom ili dermatologom.

Curenje iz nosa

Spremite se za zapušenost, krv iz nosa i hrkanje. Sve je to normalno jer unutrašnja sluzokoža vašeg nosa takođe otiče, zahvaljujući hormonima. Taj otok smanjuje površinu za cirkulaciju vazduha, a stanje se može još pogoršati zimi zbog suvoće vazduha.

Neudobnost možete ublažiti upotrebom fizioloških kapi za nos ili ovlaživača vazduha u prostorijama. Može vam pomoći i to što ćete topao tuš pustiti u kupatilu i nekoliko minuta udisati taj vlažan vazduh.

Hemoroidi

Hemoroidi su prošireni krvni sudovi oko anusa, nešto poput proširenih vena na zadnjici. Mogu se javiti kao kvrge koje svrbe, peku ili povremeno krvare, zbog čega je krv u stolici ili na toalet papiru jedan od najčešćih simptoma hemoroida.

Najbolja odbrana od hemoroida jeste da sprečavate pojavu zatvora, pijete puno vode i jedete hranu bogatu vlaknima. Kada do njih dođe, održavajte taj predeo čistim i suvim, a ukoliko je potrebno, posavetujte se i sa lekarom koji može da vam preporuči neke preparate za olakšanje muka, a koji su bezbedni u trudnoći.

Ludi snovi o trudnoći

Čudni, uznemirujući snovi su sasvim normalan deo trudnoće. Svaka buduća majka ima manji ili veći osećaj nervoze zbog budućeg deteta i predstojećeg majčinstva, a ona anksioznost, u kombinaciji sa umorom i hormonima, mogu dovesti do nemirnih noći i čudnih snova.

Vaša podsvest bi mogla da vas izbezumi, ali oni su zapravo zdrav način da se nosite sa neizvesnošću koju možda imate od kako ste saznali da ćete postati majka. Ono što je važno jeste da treba da shvatite da oni ne predstavljaju ništa i da nemate razlog za brigu.

Nesanica, trudnoća, spavanje
Shutterstock Trudnica muči muku sa nesanicom

Promene na pupku

Iako ovo izgleda kao čudan simptom trudnoće, promene na pupku su način na koji vaše telo pravi prostor za bebu. Istezanje stomaka i pritisak bebe iznutra mogu da dovedu do toga da vam se pupak ispupči. Obično do ove promene dolazi tokom poslednjeg tromesečja kada je vaša beba najveća i najteža.

Pupak koji štrči ne boli, ali može da vam izaziva nelagodu kada se trlja o odeću. Ako vam to smeta, nosite traku za stomak koja pokriva pupak ili zalepite flaster na njega kako biste sprečili dodir sa odećom.

Promene na koži

Možda ćete biti iznenađeni kada primetite da odjednom imate gomilu sićušnih izraslina na koži koje se obično javljaju na mestima gde koža trlja o odeću, kao što su dekolte, pazuh ili grudi.

Ovaj čudni simptom trudnoće ponekad (ali ne uvek) nestaje nakon porođaja. Ako vam smeta, konsultujte se sa lekarom koji može da ih ukloni.

Problemi sa desnima

Celo telo može da otiče u trudnoći, a verovali ili ne, i desni. Sve se dešava zahvaljujući promenama u nivou progesterona i estrogena i povećanom protoku krvi. Desni trudnice mogu da se napune krvlju, stvarajući duboke džepove sa nežnim tkivom koji krvare tokom pranja zuba ili čišćenja koncem.

Ako primetite značajno krvarenje, čak i kada ne perete zube, posetite stomatologa. Srećom, problemi sa zubima se rešavaju nakon porođaja.

(Yumama)