Iako su hemoroidi obično vezani za odrasle osobe, mogu da se jave i kod dece. Do njih dolazi kada deca dugo sede na tvrdim podlogama, naprežu se da bi imali nuždu, imaju neuravnoteženu ishranu, zapaljenske bolesti creva ili su ih nasledili od roditelja.

Predugo sedenje na noši takođe može da izazove pojavu hemoroida kod dece. Ako vaše dete sedi na noši duže od 10 minuta, rizik od hemoroida je veći od normalnog. Shodno tome, predugo sedenje na noši dovodi do nakupljanja krvi u predelu karlice, što lako dovodi do hemoroida.

Ukoliko dete ne jede dovoljno vlakana i ne pije dovoljno vode, takođe se povećava rizik od pojave hemoroida. Plakanje takođe može da poveća rizik od pojave hemoroida jer ukoliko dugo traje, krv će biti potisnuta u predeo karlice i povećaće se pritisak u unutrašnjosti stomaka, što dovodi do stagnacije krvi u rektalnom području.

Hemoroidi mogu i da se naslede od roditelja, a u tom slučaju se mogu primetiti čak i u prvim nedeljama nakon rođenja. Kod nekih beba dok vrše nuždu ili plaču može se primetiti da hemoroidi vire iz anusa, što im stvara veliku neprijatnost.

Beba, pelene, promena, mama
Shutterstock Mama menja pelenu bebi

Simptomi hemoroida kod dece

Mala deca, posebno odojčad, ne mogu da pokažu šta je to što im stvara nelagodu i zbog toga roditelji treba pažljivo da prate njihovo ponašanje, i da obrate pažnju na određene simptome kako bi utvrdili da li njihova beba pati od hemoroida.

Hemoroidi kod male dece mogu potencijalno da dovedu do drugih problema, kao što su zatvor ili analne pukotine. Ovo su neki od simptoma koji ukazuju na hemoroide kod dece:

  • Pojava svetlo crvenih krvnih končića u stolici.
  • Curenje sluzi u analnom otvoru.
  • Decu boli, plaču kada vrše nuždu.
  • Tvrda, suva stolica.

Ako sumnjate da vaše dete ima hemoroide, posavetujte se sa lekarom. On će pregledati dete i doneti tačan zaključak, a ukoliko su hemoroidi u pitanju, pomoći će da se pronađe adekvatna terapija.

dete plače na noši.jpg
Shutterstock Dete plače dok vrši nuždu

Kako roditelji mogu da pomognu detetu sa hemoroidima?

  • Prilagodite detetovu ishranu da bude uravnoteženija i da ne jede stalno sličnu hranu.
  • Redovno im služite sveže povrće i voće kako biste im obezbedili odgovarajuća vlakna.

(Yumama)