Prevencija uravnoteženom ishranom, pićem i vežbanjem - hemoroidi tokom trudnoće su nepopularna tema, ali su veoma česti. Otprilike polovina trudnica pati od toga u manjoj ili većoj meri.

Šta su hemoroidi?
Svako može da dobije hemoroide, nastaju u tkivima oko intestinalnog anusa, koji je presečen mnogim malim krvnim sudovima. Ono što u svakodnevnom jeziku nazivamo hemoroidima je proširenje krvnih sudova na anusu ili proširene vene na anusu.
Podela na „unutrašnje“ i „spoljne“ hemoroide sada se smatra zastarelom; umesto toga, lekari razlikuju četiri stepena bolesti. Na prvom i drugom stepenu prošireni krvni sudovi ne prodiru spolja, tako blagi hemoroidi obično nisu jako bolni.

Hemoroidi trećeg i četvirtog stepena izlaze iz anusa tokom pražnjenja creva ili tokom kontrakcija – neki klize nazad u crevo, drugi se mogu osetiti spolja kao grudvice i često pokazuju jasne znake upale.

Ipak, posledice hemoroida su izuzetno neugodne. Zbog proširenih sudova, crevni anus više nije potpuno zatvoren, koža je stalno iritirana minimalnim nečistoćama stolice i sluzi, što može dovesti do svraba, peckanja ili bola. Upaljeni veći hemoroidi ponekad mogu biti veoma bolni.
Zašto se hemoroidi javljaju tokom trudnoće?
Trudnoća ima određene faktore koji doprinose hemoroidima: hormoni trudnoće šire krvne sudove i opuštaju tkiva, materica raste, ali i masne naslage ili zadržavanje vode otežavaju povratak krvi u krvne sudove, a posebno su osetljive vene nogu i karlice. Trudnoća često rezultira ne samo hemoroidima, već i proširenim venama.
Rastuća materica vrši pritisak na creva, što može dovesti do zagušenja krvi u sudovima rektuma. Ovo dovodi do usporene aktivnosti creva i, u mnogim slučajevima, do zatvora. Jači pritisak pri odlasku u toalet vrši dodatni pritisak na krvne sudove u anusu. Isti efekat imaju i kontrakcije tokom porođaja.

Da li se hemoroidi mogu sprečiti tokom trudnoće?

Najefikasniji način za sprečavanje hemoroida u trudnoći je sprečavanje zatvora. Zdrava, integralna  hrana sa puno vlakana osigurava da vaša creva dobro funkcionišu uprkos stresu tokom trudnoće. Vlakna se mogu naći, na primer, u voću, povrću, proizvodima od celog zrna, suvom voću ili muslijima. Suvo voće – suve šljive, kajsije, suvo grožđe, smokve, urme – često su veoma delotvorne čak i ako imate zatvor. Mlečni proizvodi kao što su prirodni jogurt ili surutka održavaju crevnu floru u ravnoteži i na taj način deluju i na probavu.

Ako imate uporni zatvor, možete zatražiti od svog lekara lekove za omekšavanje stolice, ali nikako ne treba provoditi dugo vremena napinjući se u toaletu. Tečnost i vežbe su podjednako važni za funkcionisanje varenja. Lekari preporučuju da osam do deset čaša - odnosno dve do dve i po litre tečnosti dnevno tokom trudnoće. Za to je pogodna negazirana voda, nezaslađeni biljni čajevi, limunade...

Lagane vežbe, gimnastika, joga ili – ako nemate dovoljno vremena za sportski program – redovna, brza šetnja ublažiće ispoljavanje i simptome hemorodia.

BONUS VIDEO:

Trudnica sa džinovskim stomakom pleše TikTok/hayleynielsen01


Izvor: Yumama