Sve trudnice doživljavaju dijastazurektusa, odnosno razdvajanje stomačnih mišića nastaje kada se tkivo između mišića rastegne ili "pocepa" na centralnoj vertikalnoj liniji. Nakon porođaja, stanje može da ostane trajno kod mnogih žena.

Trbušni mišići i okolno tkivo moraju da se istegnu da bi se prilagodili rastućem fetusu tokom trudnoće. dijastaza rekti je obično bezbolna, iako može izazvati određene senzacije ili nelagodnost. Neke žene sa dijastazom rektusa primećuju nategnutost ili izbočenje stomaka kada jedu ili piju. Žene sa upornom dijastazom često se pitaju kako da vrate staro stanje stomaka - i dobra vest je da postoji rešenje!

U mnogim slučajevima, odvajanje trbušnih mišića koje dovodi do dijastaze rektusa će zaceliti sam od sebe tokom nedelja nakon rođenja. Međutim, možda se vaši simptomi ne rešavaju - nekim ženama može dijastaza da ostane trajno.

Jedan od dobrih i zdravih načina za sprečavanje dijastaze jesu vežbe. Jedna mama na Instagramu objavla je seriju vežbi koje je radila posle porođaja i za koje tvrde da pomažu da se rešite stomaka. Pogledajte seriju vežbi koje preporučuje!

BONUS VIDEO:

Trudnica uvlači stomak TikTok/kat_shultis

(Yumama/T.A.S.)