Svaka majka želi da ima ravan stomak nakon porođaja. Nažalost, mnoge žene izgledaju kao da su trudne i četiri meseca nakon porođaja. Ovo stanje se naziva dijastaza, odnosno razdvajanje stomačnih mišića, koje zahvata čak dve trećine porodilja.Češće se javlja kod žena koje su rađale više puta i kod starijih porodilja. Povratak vežbma nakon trudnoće nije bez rizika, jer pogrešnim vežbama možete čak i povećati dijastazu.

Nekoliko meseci nakon porođaja, trbušni zid je često i dalje slab, jer su se mišići razmakli. Tokom trudnoće stomak je imao ogroman pritisak, tako da prednji trbušni mišići više ne mogu da sačuvaju oblik. Pored ovoga, pojavi ovog stanja doprinose i hormonalne oscilacije koje imaju uticaja na vezivno tkivo. Zbog svega dolazi do razdvajanja mišića, stanja koje se stručno naziva dijastaza.

Trbušni mišići ne samo da pokreću torzo, već i osiguravaju stabilnost tela. Slab, prenapregnut trbušni zid više ne može da radi svoj posao. To može dovesti do ozbiljnih problema kao što su hronični bol u donjem delu leđa, lumbalna nestabilnost i problemi sa varenjem. Nakon razdvajanja mišića u trudnoći materica, creva i drugi organi gube pravu potporu koja bi ih držala na pravom mestu i počinju da “ispadaju” ka napred. Zbog toga nastaje izbočina u obliku kupe, ali mogu da je prate bol u donjem delu leđa, nevoljno pražnjenje bešike, otežano disanje, teškoće pri kretanju, nadutost, bolan seksualni odnos i pojava kile.

Da biste znali da li imate dijastazu nakon porođaja možete i sami da proverite tako što ćete leći na pod, i poviti noge u kolenima, a potom pristima šake pokušajte da "ubodete" u pupak i za to vreme ne pomerajući ramena podignite glavu. Ako vam pri ovome prsti "propadnu" znači da imate dijastazu - što su dublje upali, situacija je ozbiljnija.

Ovo stanje bi svakako trebalo da rešite do sledeće trudnoće i najbolje je da se posavetujete sa fizijatrom i hirurgom (operacija je neophodna samo u slučajevima ekstremnih bolova). Ono što sami možete da učinite jeste da odmah počnete da nosite pojas oko stomaka.

Veoma je važno da izbegavate vežbe kao što su trbušnjaci, sklekovi, čučnjevi, plivanje, joga, kao i bilo kakvo naprezanje, podizanje tereta, dece kao i nagli pokreti, jer sve ovo može da dovede do pogoršanja situacije.
Ne postoji univerzalna preporuka fizioterapeuta, već se svaki program pravi individualno, pa je važno da se obratite stručnjaku koji će vam predložiti adekvatne vežbe. Nažalost ne postoji adekvatna prevencija dijastaze, ali je preporuka da se pre trudnoće redovno vežba, i to izbegavati vežbe za površinske mišiće stomaka (iskustva govore da pogoršavaju sitanje), već za duboke mišiće stomaka, tj. stabilizatore trupa.

BONUS VIDEO

Haljina za trudnice koja može da se nosi u svakoj prilici TikTok/thebessydressy

Izvor: Yumama