„Moramo da dobijemo malo tehničkih informacija da odgovorimo na ovo pitanje“, kaže dr Saenz. „Ćelije koje određuju boju očiju potiču iz ćelija nervnog grebena i migriraju u iris kasno u trudnoći i postnatalno, tako da to znači da je našim ćelijama boje očiju potrebno oko šest do devet meseci da stignu gde idu. Smatra se da je ovaj proces migracije da ga kontroliše simpatički nervni sistem“.

Istraživači su otkrili ovaj neverovatan proces migracije 1993. godine kada su koristili elektronski mikroskop za proučavanje očiju pacijenta sa Hornerovim sindromom, koji je promenio boju očiju pacijenta iz smeđe u plavu. Ova spora promena boje očiju verovatno potiče mit da se sve bebe rađaju sa plavim - istina je da se bebe rađaju sa svojom bojom očiju tokom celog života, ali kod nekih beba može proći nekoliko meseci da se ta boja pokaže potpuno.

Kada se boja očiju bebe menja — ako se uopšte promeni?

Samo oko 10 do 20% beba promeni boju očiju. Ako je vaša beba rođena sa plavim očima, ali vi i vaš partner imate smeđe oči, možda se pitate na kakve trikove priroda sprema. Ali ne brinite; po svoj prilici, oči vaše bebe će polako promeniti svoju doživotnu boju u roku od šest meseci.

"Svo troje moje dece rođeno je sa plavim očima. Svi bi pitali: 'Odakle dolaze plave oči? Ko ima plave oči u vašoj porodici?'", kaže dr Saenz. „Samo bih rekala: 'O, videćemo kako će ispasti.' Ali duboko u sebi, znala sam da će se simpatički nervni sistem pokrenuti i da će im oči postati smeđe. Sve troje moje dece su starije od devet meseci i svi imaju smeđe oči."

Postoji li način da se predvidi koje će boje biti oči vaše bebe?

Može biti zabavno pokušati da predvidite fizičke karakteristike vaše bebe, kao što su boja kose i očiju, ali ta predviđanja možda neće imati veliku težinu.

"Ranije su vršene genetske procene. Pokušavano je da se predvidi boja očiju buduće dece na osnovu one roditelja i baka i deda", kaže dr Aleksandar. "Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da ova strategija ne uzima u obzir ulogu etničke pripadnosti, varijacije u količini melanina i druge nasledne faktore. Pored toga, boja očiju može da se promeni tokom prve tri godine života. Stoga, predviđanje boje oka može biti izazovna."

Ipak, mnogi od nas se sećaju da su se igrali sa Punnet kvadratima u biologiji u sedmom razredu kako bi pokušali da razbiju kod porodične genetike. "Postoji velika šansa u 7. razredu, kada ste prvi put učili o genetici, posebno o mendelovskoj genetici, naučili ste da su smeđe oči dominantne, a plave oči recesivne. Jednostavan model funkcioniše većinu vremena", kaže dr Saenz. „Ako oba roditelja imaju smeđe oči, postoji nula do 25% šanse da će njihova deca imati plave oči. Za većinu nas, međutim, to je 0%. Ako oba roditelja imaju plave oči, onda je skoro 100% šansa da će njihova deca će imati plave oči. Ako jedan roditelj ima plave oči, a drugi smeđe, onda postoji nula do 50% šanse da dete ima plave oči."

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde beba najviše voli da spava TikTok/qbonmike