Već od samog rođenja bebe primaju vakcine, a najveći broj njih prime u prvoj godini života. Ono čega se mnogi roditelji plaše su neželjene reakcije, a evo šta o tome treba da znaju.

U najvećem broju slučajeva, dete će malo plakati nakon primanja vakcine, a kada je reč o neželjenim reakcijama, neke od najčešćih su bol i otok oko mesta uboda i blago povišena temperatura. Ponekad se mogu javiti gubitak apetita, povraćanje, a pedijatri ističu da sve to nije nužno znak da nešto nije u redu.

Zašto se javljaju neželjeni efekti

Vakcine mogu, a i ne moraju da izazovu neželjene efekte, tako da nije razlog za brigu ni ako se jave neki neželjeni efekti, ali ni ako izostanu. Ono što mnoge zanima je zašto vakcine ponekad izazivaju ovakve efekte – zapravo, ti efekti pokazuju da vakcina "radi" odnosno stimuliše imuni sistem, tako da on kasnije može da prepozna bakterije ili viruse i zaštiti dete od određene bolesti.

Bez obzira na druge simptome koje deca imaju, ukoliko ne uzimaju tečnost i ne reaguju, treba zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

Pročitajte o nekim od najčešćih neželjenih efekata.

Povišena temperatura

Ovo je vrlo čest neželjeni efekat vakcinacije, koji se zapravo javlja kao odgovor na "infekciju". Vakcine ne zaraze zaista dete, ali stimulišu imuni sistem na isti način, tako da se zbog toga može javiti blago povišena telesna temperatura.

Gubitak apetita

Ovaj neželjeni efekat se često javlja kada dete ima povišenu temperaturu. Ono na šta treba da pazite je da ne dehidrira, a ukoliko kod bebe primetite bilo koji od sledećih simptoma, obavezno se javite lekaru:

  • udubljena fontanela (meka tačka) na glavi
  • veoma malo ili nimalo suza kad zaplaču
  • suva usta
  • pelene su manje mokre
  • pospanost
  • ubrzano disanje

Neuobičajeno plakanje

Ako primetite da beba plače više nego obično nakon što je primila vakcinu, znajte da to i nije toliko neobično, dešava se. Dakle, može se desiti da imate nekoliko napornih, neprospavanih noći posle vakcinacije, ali proći će.

Bol i otok oko mesta uboda

Lokalna reakcija poput blagog crvenila oko mesta uboda i otok koji je bolan na dodir, relativno su česti neželjeni efekti vakcinacije. I pedijatar će vam obično reći da ako beba pokazuje da je boli mesto gde je dobila vakcinu, možete da joj date lek na bazi paracetamola. U slučaju da se otok pogorša ili primetite da se ne smanjuje, obratite se lekaru.

Dijareja

Može se desiti da se kod bebe posle vakcinacije javi i proliv, pa obratite pažnju na njenu stolicu. Ni to nije ništa strašno, ali ako simptomi počnu da se pogoršavaju ili postoje znaci dehidratacije, potražite savet lekara.

Mini ospice

MMR vakcina može da ima neke specifične neželjene efekte, poput mini ospica ili mini zaušaka. Mini ospice mogu da se jave od šest do deset dana nakon što vakcina izazove temperaturu, gubitak apetita i osip.

Mini zauške javljaju se od 14. do 21. dana nakon vakcinacije i izazivaju temperaturu i otečene žlezde.

Ovi neželjeni efekti mogu da uplaše roditelje, ali pedijatri kažu da nema razloga za brigu i ističu da ništa od toga nije zarazno.

BONUS VIDEO:

Da li MMR vakcina izaziva autizam?  Kurir TV

(Yumama/N. Z.)