Trenutak kada ste postale majka je novi početak za vas, vašu bebu ali i vaše telo. Odmah po porođaju počinje postpartalni period, a traje 6-8 nedelja.

U tom periodu će vaše telo proći kroz brojne promene, a evo šta u tim trenucima možete da očekujete.

Nećete imati dovoljno gvožđa u telu

Tokom trudnoće se potrošnja gvožđa povećava nekoliko puta. Dodajte tome i sam porođaj sa gubitkom velike količine krvi, kao i aktivno dojenje. Nemojte da se iznenadite što ćete osetiti stalnu slabost i gubitak snage jer sa nedostatkom gvožđa, ni vaš mozak i drugi vitalni organi ne dobijaju dovoljno kiseonika.

Postporođajna anemija se javlja kod trećine žena sa prirodnim, nekomplikovanim porođajem, ali kod porođaja carskim rezom, rupturama i slično, anemija se javlja kod 60 odsto žena i više.

Promene na kičmi i trbušnim mišićima

Zbog rasta stomaka tokom trudnoće, težište tela se menja. Ovo može da izazove lordozu - krivu kičmu u donjem delu, a kao rezultat te promene, žena oseća bolove u leđima.

Pored toga, zbog previše naprezanja trbušnih mišića tokom trudnoće i porođaja može da se pojavi dijastaza. U pitanju je razmicanje trbušnih mišića, a da li je do toga došlo možete i sami da proverite. Ukoliko je imate, ono što nikako ne treba da radite jeste da idete u teretanu kako biste napumpali trbušne i leđne mišiće jer to može da dovede do pogoršanja.

Dijastaza, porođaj, provera, trbušni mišići
Shutterstock Dijastaza posle porođaja

Materica se smanjuje

Nakon porođaja vaše telo će postepeno početi da se vraća u normalu, a proizvodnja oksitocina tokom dojenja može da ubrza taj proces. Istovremeno, majka može da oseti bolne grčeve u donjem delu stomaka. Nemojte da se brinete jer je to normalno, dolazi do skupljanja materice.

Unutrašnji organi dolaze na svoje mesto

Dok je beba rasla u stomaku, vaši unutrašnji organi su se potpuno izmestili kako bi joj napravili mesta. Posle porođaja oni će postepeno da se vraćaju u položaj koji su imali pre trudnoće, ali za to je potrebno neko vreme.

Da biste ovaj proces ubrzali veoma je važno da jedete pravilno ali i da ne nosite steznik posle porođaja.

Mama, beba, žena, porodilja
Shutterstock Porodilja i novorođenče

Ostaje višak kilograma

Telu je potrebno vreme da se oporavi jer se u prethodnih devet meseci menjalo. Glavna stvar je da ne koristite dijete, posebno ako dojite bebu. Za obnavljanje tela i uspostavljanje dobre laktacije, potrebna je uravnotežena, raznovrsna ishrana. Trebalo bi isključiti prženu, dimljenu, previše začinjenu i slanu hranu, ali i slatkiše. To može da vam pomogne da se što pre oslobodite viška kilograma koje svaka porodilja ima.

(Yumama)