Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM ŽENE POSLE POROĐAJA? U prvih 8 nedelja se sve menja, biće bolova i slabosti, a ishrana je ključna

Promene koje su se dešavale u trudnoći nisu kraj, posle porođaja vas očekuje još jedan krug promena. Evo šta možete da očekujete.

 Mama, beba, porođaj, porodilja Izvor: Shutterstock

Trenutak kada ste postale majka je novi početak za vas, vašu bebu ali i vaše telo. Odmah po porođaju počinje postpartalni period, a traje 6-8 nedelja.

U tom periodu će vaše telo proći kroz brojne promene, a evo šta u tim trenucima možete da očekujete.

Nećete imati dovoljno gvožđa u telu

Tokom trudnoće se potrošnja gvožđa povećava nekoliko puta. Dodajte tome i sam porođaj sa gubitkom velike količine krvi, kao i aktivno dojenje. Nemojte da se iznenadite što ćete osetiti stalnu slabost i gubitak snage jer sa nedostatkom gvožđa, ni vaš mozak i drugi vitalni organi ne dobijaju dovoljno kiseonika.

Postporođajna anemija se javlja kod trećine žena sa prirodnim, nekomplikovanim porođajem, ali kod porođaja carskim rezom, rupturama i slično, anemija se javlja kod 60 odsto žena i više.

Promene na kičmi i trbušnim mišićima

Zbog rasta stomaka tokom trudnoće, težište tela se menja. Ovo može da izazove lordozu - krivu kičmu u donjem delu, a kao rezultat te promene, žena oseća bolove u leđima.

Pored toga, zbog previše naprezanja trbušnih mišića tokom trudnoće i porođaja može da se pojavi dijastaza. U pitanju je razmicanje trbušnih mišića, a da li je do toga došlo možete i sami da proverite. Ukoliko je imate, ono što nikako ne treba da radite jeste da idete u teretanu kako biste napumpali trbušne i leđne mišiće jer to može da dovede do pogoršanja.

 Dijastaza, porođaj, provera, trbušni mišići
Dijastaza posle porođaja
Izvor: Shutterstock

Materica se smanjuje

Nakon porođaja vaše telo će postepeno početi da se vraća u normalu, a proizvodnja oksitocina tokom dojenja može da ubrza taj proces. Istovremeno, majka može da oseti bolne grčeve u donjem delu stomaka. Nemojte da se brinete jer je to normalno, dolazi do skupljanja materice.

Unutrašnji organi dolaze na svoje mesto

Dok je beba rasla u stomaku, vaši unutrašnji organi su se potpuno izmestili kako bi joj napravili mesta. Posle porođaja oni će postepeno da se vraćaju u položaj koji su imali pre trudnoće, ali za to je potrebno neko vreme.

Da biste ovaj proces ubrzali veoma je važno da jedete pravilno ali i da ne nosite steznik posle porođaja.

 Mama, beba, žena, porodilja
Porodilja i novorođenče
Izvor: Shutterstock

Ostaje višak kilograma

Telu je potrebno vreme da se oporavi jer se u prethodnih devet meseci menjalo. Glavna stvar je da ne koristite dijete, posebno ako dojite bebu. Za obnavljanje tela i uspostavljanje dobre laktacije, potrebna je uravnotežena, raznovrsna ishrana. Trebalo bi isključiti prženu, dimljenu, previše začinjenu i slanu hranu, ali i slatkiše. To može da vam pomogne da se što pre oslobodite viška kilograma koje svaka porodilja ima.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica