Možda ste čuli da su mame super plodne nakon porođaja, ali istina ne može biti komplikovanija. Koliko ste plodni nakon porođaja zavisi od mnoštva faktora kao što su dojenje, stres, ishrana, godine, komplikacije porođaja i problemi sa plodnošću.

Povrh svega, vaša menstruacija nije tačan pokazatelj plodnosti, jer neke žene ne ovuliraju tokom svog prvog ciklusa nakon rođenja — iako retko, žene takođe mogu da zatrudne pre prvog postpartalnog perioda.

Koliko brzo možete da zatrudnite nakon porođaja?
Prema zdravstvenim stručnjacima, možete zatrudnjeti već tri nedelje nakon porođaja. To znači da se ovulacija može desiti pre nego što završite sa oporavkom od porođaja, piše Mom.com.

Iako postoji mogućnost da se zatrudni u ranoj fazi, većina žena koje ne doje ovuliraju tek nakon šest nedelja nakon porođaja. Kritička studija o ovulaciji kod žena nakon porođaja objavljena u časopisu "Obstetrics and Ginecology" 2011. godine otkrila je da samo mali broj žena ovulira rano nakon trudnoće.

Imajte na umu da lekari ne ohrabruju intimne odnose u ranim nedeljama nakon porođaja jer vaše telo tek treba da se potpuno oporavi. Kada vas lekar odobri, znajte da čak i tada polni odnos može biti neprijatan. Ukoliko bol traje, važno je da se konsultujete sa lekarom i da ne forsirate sebe i svoje telo.

Dojenje kao kontracepcija
Mame i dalje mogu da zatrudne dok doje, iako dojenje - i hormonske promene koje dolaze sa njim - pomažu u odlaganju ovulacije i privremeno smanjuju šanse za trudnoću.

Zbog ovog efekta odložene plodnosti, neki ljudi koriste metodu laktacione amenoreje kao oblik kontracepcije, što nije pouzdan način kontracepcije. Ali pošto kriterijumi mogu biti teški za održavanje, a ovulacija se može desiti i pre menstruacije, mnogi lekari preporučuju da se igra na sigurno i da se koristi drugi oblik kontrole rađanja.

Većina majki koje doje ponovo će imati menstruaciju između 9 i 18 meseci nakon rođenja bebe, ali ono što je normalno može biti širokog spektra. Neke žene počinju da ovuliraju ubrzo nakon rođenja, neke kada dođe do promena u rasporedu (kao kada beba duže spava noću ili se mama vrati na posao), a druge neće početi dok beba ne prestane da doji.

Sigurni oblici kontrole rađanja za majke koje doje
Stručnjaci preporučuju kontracepcije već tri nedelje nakon rođenja. Žene koje doje mogu bezbedno da koriste kontrolu rađanja, čak i hormonske metode, naravno u konsuktaciji sa lekarom.

Koliko dugo treba da čekam pre nego što ponovo zatrudnim?
Uzastopne trudnoće mogu biti teške za naše telo. Mnogi medicinski savetnici predlažu da sačekate više od godinu dana pre nego što pokušate da dobijete drugu bebu.

"Ponovna trudnoća u roku od 18 meseci nakon prethodne trudnoće [može] povećati rizik od problema sa trudnoćom", upozorila je Naomi Svanson, doktor medicine sa Univerziteta u Novom Meksiku . "Rizik je veći ako zatrudnite u roku od 6 meseci od prethodne trudnoće. Komplikacije pri porođaju kao što su niska porođajna težina i prevremeni porođaj mogu nastati ako se našim telima ne da vremena da se potpuno oporave."

Odvojite vreme za brigu o sebi
Stručnjaci nisu baš sigurni zašto se povećavaju šanse za zdravstvene probleme (a ima mnogo majki koje su zatrudnele ubrzo nakon porođaja i rodile zdrave bebe), ali misle da bi to moglo imati veze sa nedostatkom vremena za obnovu zaliha hranljivih materija, koje treba da se izleče od infekcija i upala i ne dozvoljavaju da se vaginalni mikrobiom vrati na način na koji je bio pre trudnoće.

Žene starije od 35 godina ili koje su imale pobačaj treba da razgovaraju sa svojim lekarima o tome koliko dugo treba da čekaju između trudnoća.

Nakon što ste prošli kroz mesece promena tokom trudnoće, važno je dati svom telu priliku da se potpuno oporavi. Mama Kristen Vinijarski je primetila koliko je važno da odvojimo vreme za sebe. "Kao mame, preuzimamo toliko toga da pomisao da zapravo izdvajamo vreme za sebe izaziva osećaj krivice", napisala je ranije za Mom.com . "Ali kada ga preformulišemo tako da znamo da balansiranje sopstvenih života zapravo stvara srećniju porodicu, to postaje vredno toga." Odvojiti vreme da dozvolite svom telu da se izleči nikada nije pogrešno.

BONUS VIDEO:

Mama ima super trik kako da deca očiste sve za sobom TikTok/fawn_design

(Yumama/T.A.S.)