Doktorka humane reprodukcije Natali Kravford već drugo ima svoj profil na Instagramu na kome objavljuje savete i edukativne snimke o plodnosti i ostalim stvarima vezanim uz začeće i trudnoću. Poslednji u nizu je video u kome upozorava sve muškarce na pet stvari ukoliko planiraju da se ostvare u ulozi roditelja.

Prema njenim rečima određene loše navike i te kako mogu negativno da utiču na kvalitet spermatozoida, ali i da dovedu do neplodnosti.

Doktorka tvrdi da muškarci koji planiraju bebe pre svega treba da prestanu da puše cigarete, ali i marihuanu jer ona dokazano smanjuje proizvodnju sperme, a negativno utiče i na njihov kvalitet. Isto tako, smatra da treba da prestanu sa upotrebom steroida ili bilo kakvih drugih sličnih preparata.

Osim toga, savetuje da iz ishrane izbace unos masnih prerađevina, jer sadrže mnogo loših hemikalija i ostalih sastojaka koji utiču na plodnost. I kao poslednju, koja je posebno opasna ističe držanje laptopa u krilu. Cravford upozorava da toplina koja dolazi iz laptopa prilikom njegovog rada može povećati toplinu testisa. Ova loša i česta navika ne utiče samo negativno na plodnost, već povećava šansu za pojavu tumora, zbog zračenja.

laptop.jpg
Shutterstock Muškarac radi na laptopu

(Yumama)