U istraživanju kompanije za dečju opremu NUK učestvovalo je 2.000 majki, a čak 90 odsto ispitanica je izjavilo da povremeno ima osećaj krivice i preispituje svoje sposobnosti dobrog roditelja. Majke se osećaju krivim jer ponekad ne mogu da izvedu decu u šetnju zbog umora, a na listi deset problema koji izazivaju osećaj griže savesti su i dugo radno vreme, odsustvo od kuće i povratak na posao nakon rođenja deteta.

Više od 60 odsto žena je izjavilo da su im osećaj krivice probudili komentari drugih ljudi. Predstavnica kompanije Nuk, Džoan Evans kaže da su žene pod velikim pritiskom okoline koja od njih očekuje da se ponašaju  na određeni način. Osećaj krivice može nastati zbog odluke da detetu dozvole korišćenje cucle, ili zato što bebama daju mlečnu formulu umesto da ih doje. Takođe, istraživanje je pokazalo da osećaj nezadovoljstva i krivice ne prestaje kako dete raste, već se povećava.

Autori istraživanja napominju da je za majke važno da se opuste i manje brinu o tome šta rade, i šta drugi misle o njima, kako bi što više u živale u odrastanju mališana.