Češto buđenje bebe noću je jako iscrpljujuće za roditelje. Ukoliko ste probali sve trikove i dalje ne možete da izađete iz začaranog kruga, možda pre svega treba da otkrijete šta je "okidač" bebinih neprospavanih noći. Da biste pronašli idealno rešenje pre svega razmislite šta su zapravo razlozi zašto se vaša beba često budi noću:

Tek rođena beba ima svoje potrebe

Iako postoje oni roditelji koji se hvale kako im beba spava već od prvog dana, normalna potreba svakog novorođenčeta je da se budi zbog hranjenja. Na samom početku je dovoljno da se između dva obroka pravi razmak između 2 -3 sata. Ukoliko beba lepo napreduje onda nema potrebe za tim, ali ako ona ipak zaplače onda budite sigurni da je budna zbog toga.

Duže spava preko dana, noću se često budi

Beba treba vremenom da uspostavi ritam spavanja, što znači da je važno da noću duže spava nego preko dana. Ukoliko su njene dremke duže (3-4 sata), onda je to glavni razlog čestog buđenja noću. Najbolje rešenje je da skratite postepeno dnevno spavanje i da pokušate da ga uspostavite svakog dana u isto vreme.

Grčevi, beba, plač
Shutterstock Beba plače zbog grčeva

Beba je preumorna

Nemojte da primenjujete savet - ako se beba što više izmori i manje spava preko dana da će bolje spavati noću. Naprotiv, ako preskače dremke ili su predugi budni prozori, budite sigurni da ćete je zbog prevelikog umora teže uspavati i češće će da se budi noću.

Ne navikavajte bebu na vaše prisustvo

Od šestog meseca u većini slučajeva beba uspostavlja ritam spavanja i počinje duže da spava. Međutim ukoliko je navikla da je nunate ili spavate pored nje, svaki put kada se probudi pa makar to bilo i na sekund ona će se razbuditi ili rasplakati ako niste tu. Pokušajte postepeno da naučite bebu da se uspavljuje sama. Budite uz nju mazite je, nahranite je ali obavezno je spustite u krevetac dok je još budna.Pustite je da uz belu buku sama učvrsti san.

Bebu nešto muči

Bez obzira koliko je dobar spavač, ukoliko ima bolove ili skokove u razvoju beba će da se budi noću i traži utehu i pomoć. Ovakve situacije su na svu sreću kratkotrajne i brzo prolaze, ali takođe mogu da budu jak razlog poremećenog sna.

(Yumama)