Porođaj posle 35. godine često je izazivao mnoge dileme i debate - da li je bezbedno, kako će kasna trudnoća da utiče na bebu, a kako na mamu, koji su rizici... U mnogim zemljama postoji tendencija da parovi sve kasnije postanu roditelji, ali mnogi ljudi su i dalje zastrašeni komplikacijama i zdravstvenim rizicima.

Opšte je prihvaćeno da što je buduća majka starija, to je veći rizik od razvoja hromozomskih abnormalnosti kod fetusa, gestoze i dijabetesa kod porodilje. Međutim, nedavne studije su umirujuće: posle 35 godina nije kasno da postanete majka, a ovde nema povećanih rizika.

Studija Nove Engleske koja se bavi stogodišnjacima i koja se sprovodi od 1995. godine, pokazuje kako kasnije majčinstvo utiče na očekivani životni vek roditelja.

Žene koje rađaju u dobi od 40 godina ili kasnije imaju četiri puta veće šanse za dugovečnost. Kako se navopdi u istraživanju, povećana fertilna starost utiče na sveukupno zdravlje žene, prenosi portal Parents.ru. Sada se naučnici bore da pronađu ove gene odgovorne za očekivani životni vek i duži period plodnosti.

Žene posle 30 godina bolje brinu o svom zdravlju
Mišljenje da nakon 35. godine života postoji veći rizik od rađanja bolesnog deteta ili razvoja zdravstvenih tegoba majke nije sasvim tačno. Iako ova izjava ima smisla u smislu statistike o Daunovom sindromu, u mnogim drugim aspektima ona uopšte nije tačna.

U studiji objavljenoj na forumu JAMA Health Forum, predstavljena je analiza 51.290 porođaja u kojima su majke bile starije od 35 godina. Naučnici su primetili zanimljivu činjenicu: žene iz ove starosne grupe imaju nižu smrtnost novorođenčadi tokom porođaja. To je zbog veće pažnje koju lekari posvećuju trudnici i odgovornijeg ponašanja buduće majke. Žene koje se odluče na kasni porođaj bolje brinu o svom zdravlju i češće se podvrgavaju pregledima. Ovo ima pozitivan uticaj na njihovu decu.

Majčin mozak radi bolje
Istraživanje objavljeno u Časopisu Američkog gerijatrijskog društva, pokazalo je da hormoni imaju određeni uticaj na inteligenciju žene. Naučnici su analizirali žene različitog uzrasta i primetili da su one koje su rađale decu posle 35 godina bolje razvile verbalno pamćenje. Ova vrsta pamćenja je odgovorna za usmenu asimilaciju novih informacija.

BONUS VIDEO:

Mama koja ima 25 godina trudna je bez prestanka od 2014 TikTok/thechavezfamilyy

(Yumama/T.A.S.)