Početkom 2023. godine, američki Zakon o bezbednosti, lečenju, obrazovanju i istraživanju alergija na hranu označio je susam kao glavni alergen na hranu, što ga čini devetim najčešćim alergenom na hranu i pridružio se redovima alergena uključujući orašaste plodove, školjke, ribu, rakove, mleko, jaja, soju, pšenicu. To znači da su etikete na hrani sada obavezne da navedu susam kao sastojak.

Susam se nalazi u velikom broju prerađenih namirnica, uključujući pecivo, žitarice, umake, prelive, ulja, marinade, granolu, upakovani pirinač, supe, grickalice i još mnogo toga. Mnoge mame i tate se pitaju - da li naša beba sme da jede susam?

Uvođenje semena susama u ishranu
Susam je veoma zdrav. Bogat je proteinima i zdravim mastima, takođe je pun antioksidansa, dijetalnih vlakana i esencijalnih vitamina i hranljivih materija, poput magnezijuma, vitamina B i kalijuma.

Smernice za uvođenje u dečiju ishranu alergena, kao što je susam, promenile su se, a nedavna nauka pokazuje da što pre i redovnije izlažete svoje dete, manja je verovatnoća da će razviti alergiju. To znači uvođenje susama već od 4 do 6 meseci.

Na portalu mom.com navodi se preporuka da hranite bebu alergenima polako, jedan po jedan, jednom dnevno, tri dana i pažljivo pratite reakcije. Svaki dan povećavate ponuđeni iznos.

Tipičan raspored za uvođenje i praćenje alergena uključuje:

  • Dan 1: Ponudite malu količinu alergena, a zatim pažljivo posmatrajte i pratite reakcije. Većina reakcija se javlja u roku od nekoliko minuta do dva sata nakon izlaganja.
  • Dan 2: Ponudite malo veću količinu te iste hrane, a zatim pratite reakcije.
  • Dan 3: Povećajte ponuđenu hranu na "normalnu" veličinu porcije i pratite reakcije.
    Posle tri dana od uvođenja još uvek je moguće da dođe do reakcije, ali što doslednije nudite alergen, to više možete smanjiti rizik od alergije.

Priprema susam za bebu
Postoji nekoliko načina na koje možete dati svojoj bebi susam. Za bebe od 4 do 6 meseci, možete ga staviti u kašice. Iako ne postoje zvanične smernice o tome koliko da ponudite svakog dana, krenite sa izuzetno malom dozom, pa postepeno povećavajte.

Kao i kod svakog alergena, važno je da razgovarate sa svojim pedijatrom pre nego što ga upoznate sa bebom, posebno ako postoji porodična istorija alergija na hranu.

Još uvek ima dobrih i loših vesti
Dobra vest sa alergijama na susam je da su retke, a manje od 1% dece i odraslih u SAD pati od takve alergije. Loše vesti? Samo 20-30% dece sa alergijom na susam će je prerasti. Takođe, veća je verovatnoća da će deca koja su alergična na kikiriki i orašaste plodove imati alergiju na susam.

Šta su semenke susama?
Seme susama je deo porodice orašastih plodova i semena, a proteini u semenu susama mogu izazvati alergijsku reakciju u telu sličnu onoj kod alergije na orahe. Znaci alergijske reakcije na semenke susama uključuju oticanje lica, stanja kože poput osipa ili ekcema, bolove u stomaku, gastrointestinalne probleme kao što su mučnina i povraćanje, i respiratorne reakcije kao što su piskanje i začepljenost nosa. U teškim slučajevima, osoba može doživeti anafilaksiju zbog alergije na seme susama.

Ono što čini alergiju na susam zbunjujućom je to što osoba može imati različite stepene alergijske reakcije na osnovu oblika susama. Na primer, osoba možda neće moći da toleriše lepinju za hamburger punu semenki susama, ali može imati veći prag za tahini, pastu od mlevenog susama koji se često koristi u humusu. Ako sumnjate da vaše dete ima reakciju na susam, uvek se konsultujte sa pedijatrom i alergologom kako biste se oslobodili sumnji i napravili plan ishrane za dete koje mu zaista odgovara.

(Yumama/T.A.S.)