Porođajna težina je prva stvar koju će vam lekari reći o vašoj bebi, ali i nešto što će okolinu zanimati. Ali zašto postoji tolika opsesija porođajnom težinom?

"Uopšteno, porođajna težina može biti dobar pokazatelj zdravlja bebe", rekao je doktor David Hil.

Drugim rečima, ono što svi ti znatiželjni ljudi žele da znaju jeste da li je vaša beba rođena zdravlja. Međutim, ni ta brojka na vagi nije savršeno merilo.
Sićušna beba može biti bistrih očiju i ružičastih obraza, dok novorođenče sa normalnom porođajnom težinom može imati mnoštvo zdravstvenih problema. Postoji nekoliko opštih smernica koje će vam omogućiti unutrašnji mir, ali i pomoći kako biste znali šta da očekujete.

Gestacijska dob

Porođajna težina uveliko zavisi od gestacijske dobi, odnosno koliko je vremena dete provelo u materici. Za bebe koje su rođene u terminu, prosečna težina je između 2.7 kilograma do 4 kilograma. Ali za one bebe koje su rođene ili ranije ili kasnije od termina, prosečna težina je malo drugačija.

"U većini slučaja, ako je beba rođena prevremeno, biće manja, odnosno ako je rođena nakon termina, biće veća. Zato se u procenjivanju porođajne težine prvo proverava gestacijska dob", kaže doktor Hil.

Zbog toga što prevremeno rođene bebe nemaju pun razvoj u materici, imaju veći rizik od zdravstvenih komplikacija poput žutice, anemije, poteškoća sa disanjem ili problema sa srcem, zbog kojih često završe na odeljenju neonatologije. Ali opet, samo zato što je prevremeno rođena beba manja od one koja je rođena u terminu, ne znači automatski da je i manje zdrava.

Beba, mama, porođaj
Shutterstock Mama i beba

Genetika

Čak i bebe koje su rođene u terminu ili malo kasnije, ponekad spadaju u kategoriju beba sa 'prosečnom težinom', iz više razloga. Ponekad je u pitanju samo genetika, možda su oba roditelja niski ili su oba roditelja visoki i imaju višak kilograma. Najčešće manja ili veća porođajna težina bebe je odraz majčinog zdravlja.

Kada je novorođenče manje od 90 odsto beba iste gestacijske dobi, ono se smatra 'malenim obzirom na gestacijsku dob'. Mala porođajna težina za gestacijsku dob najčešće je rezultat toga da fetus nije primio pune zalihe nutrijenata ili kiseonika koja je potrebna za normalan razvoj tela i tkiva.

Doktor Hil objašnjava da hipertenzija izazvana trudnoćom može smanjiti bebinu težinu. Kao i problemi sa srcem, disanjem ili bubregom. Pušenje i konzumiranje alkohola u trudnoći takođe može biti razlog male porođajne težine.

"Iako to većina žena zna, ne možemo dovoljno naglasiti koliko je štetno da tokom trudnoće pušite ili pijete alkoholna pića", kaže doktor.

Sa druge strane, ako beba ima težinu veću od 90 odsto beba iste gestacijske dobi, to novorođenče se smatra 'velikim obzirom na gestacijsku dob'. Velika porođajna težina za gestacijsku dob može biti uzrokovana majčinom debljinom ili prekomernim kilogramima dobijenim u trudnoći. Najčešće je velika porođajna težina povezana sa gestacijskim dijabetesom.

Porodilja, mama, beba
Shutterstock Mama i beba

Trudnički dijabetes

"Majke koje imaju gestacijski dijabetes ili čak samo netoleranciju na glukozu, mogu prouzrokovati i povećanje šećera u krvi kod bebe", kaže doktor hil. Odnosno, ako je nivo šećera u krvi konstantno visok, višak šećera može doći do bebe, a to povećava rizik od nastanka raznih bolesti i stanja. Između ostalog, može doći do rađanja bebe sa velikom porođajnom težinom.

"Te bebe mogu biti toliko velike da uzrokuju probleme prilikom porođaja ili čak zahtevaju hitan carski rez", kaže doktor i dodaje:

"Definitivno postoje određeni zdravstveni problemi kod novorođene bebe koji su povezani i sa velikom i sa malom porođajnom težinom. Iznenađujuće, ti problemi su isti: održavanje zdravog šećera u krvi."

On dodaje i da bebe koje su rođene sa velikom porođajnom težinom često izgube na težini ubrzo nakon rođenja. Dok bebe sa 'normalnom porođajnom težinom' izgube oko 10 odsto svoje porođajne težine pre nego što ponovo dobiju na njoj.

"Ako beba prosečne težine izgubi više od 10 odsto u prvoj nedelji, treba se zabrinutu da li beba dobija dovoljno hrane, i pažljivo je pratiti. Ali ako majka ima dijabetes, a beba sa 'velikom porođajnom težinom' izgubi više od 10 odsto, to nije toliko zabrinjavajuće jer će beba najverovatnije do te kilaže ubrzo."

Dojenje, mama, beba
Shutterstock Mama i beba

Promene u prvim nedeljama

Doktor Hil kaže da, bez obzira hoće li se novorođenče roditi sa malom ili velikom porođajnom težinom, i dalje može biti potpuno zdravo. Očekuje se da novorođene bebe izgube na težini u prvih nedelju dana, a dok je pet odsto gubitka normalno za bebe hranjene na bočicu, oko 7 do 10 odsto gubitka je normalno za dojene bebe.

Takođe, treba imati na umu kako bebe povrate gubitak težine do druge nedelje života, a ako je beba izgubila značajno na težini, bolesna je ili prevremeno rođena, može proći i do tri nedelje pre nego što se vrati na svoju porođajnu težinu.

(Yumama)