Većina novopečenih majki se pita kada će njihovo telo uspeti da odbaci višak kilograma koji su se nataložili tokom trudnoće. Nekim ženama to ide toliko jednostavno da nema potrebe ništa da rade, dok druge moraju da vode računa o ishrani i da se posvete mukotrpnim treninzima da bi dobile rezultate.

Normalno je da žena u trudnoći dobije 9-14 kilograma, a nakon porođaja odmah izgubi 5-6 kilograma. Za 2-3 meseca će otići još 2-3 kilograma zbog smanjene zapremine intracelularne tečnosti, ali potpuni oporavak može da traje od šest meseci do dve godine, i to pod uslovom da su trudnoća i porođaj protekli dobro.

Međutim, pored svega što se očekuje, aktivnih šetnji i zdravije ishrane, neke mame nikako da dostignu željenu kilažu. Razlog tome može da bude ovih 6 navika koje vas sprečavaju da postignete rezultate:

Jeli ste za dvoje tokom trudnoće

Ovo je zabluda koju dugujemo bakama: one stalno govore da treba da jedete i za sebe i za bebu. Ništa od toga nije tako, bebi ne treba toliko hrane, a budućim majkama stvara samo štetu. Prvo, višak težine će uticati na zglobove koji će teško izdržavati povećano opterećenje. Drugo, povećanje telesne težine može da dovede do teškog porođaja zbog slabosti trbušnih mišića. Višak kilograma se brzo dobije, ali se teško gubi.

Jedete puno masne, visokokalorične hrane tokom dojenja

Mnogi veruju da će sa takvom ishranom majke dete brže da raste. Međutim, ovo predstavlja opasnost po zdravlje. Mamina ishrana treba da bude raznovrsna, da pomogne u povećanju laktacije, a ne težine. Ako niste sigurni kako treba da se hranite, konsultujte se sa pedijatrom ili nutricionistom.

Spavate malo

Melatonin, hormon spavanja, odgovoran je za brzinu metabolizma. Ako ga u telu nema dovoljno, mozak to shvata kao znak ozbiljne krize i za svaki slučaj počinje da skladišti energiju, a telo to može da uzme samo iz hrane. Zato osećamo veću potrebu da jedemo.

Mama, umor, beba
Shutterstock Umorna mama

Ne doručkujete

Nakon obilnog doručka bogatog proteinima, nećete morati ništa da grickate. Namirnice koje jedemo pre podne, naše telo je spremnije da preradi u energiju, a ne u mast.

Jedete ispred računara ili TV-a

Kada nas neki sadržaj ometa dok jedemo, ne primećujemo da smo već pojeli, a jedemo i mnogo više nego što nam je zapravo potrebno.

Ne pijete vodu

Voda ubrzava metabolizam, što smanjuje rizik od masnih nasla, pomaže u uklanjanju toksina iz organizma. Napravite zdrave navike - pijte običnu, čistu, negaziranu vodu sobne temperature tokom celog dana.

Voda, žena
Shutterstock Unos vode je važan

(Yumama)