Nakon porođaja, svi očekujemo mnogo ljubavi, nežnosti, radosti zbog dolaska bebe. I sve je to baš tako, ali oporavak majke nije nimalo lak. O svim promenama koje žena doživi posle porođaja, a o kojim se retko priča, progovorila je i babica, studentkinja medicine i majka Korin Skaj.

1. Ako ste primili epidural, odmah posle porođaja možete osetiti neke čudne simptome, poput svraba. Htela sam da pocepa, svoju kožu.

2. Ako ste imali vaginalno cepanje ili epiziotomiju, može vam pomoći kupka sa solju za kupanje, hladne komprese i slično.

3. I vi ćete nositi "pelene", jer ćete krvariti prvih dana nakon porođaja. Najjače krvarenje obično bude od 2. do 10. dana.

4. Možda će neko morati da vam pomogne sa kupanjem posle porođaja.

5. Kašalj i smejanje su posle carskog reza ekstremno teški. Plašila sam se da se smejem, jer sam mislila da će mi materica ispasti. Pokušajte sa držanjem jastuka na stomaku, tako bude lakše.

6. Prvi odlazak da piškite može biti veoma neprijatan. Ako ste imali kateter, cepanje, sečenje na porođaju, ovo zaista može biti neprijatno i bolno. Pokušajte što više da se opustite, a vremenom će biti lakše.

7. Prvi odlazak na veliku nuždu može biti težak. Ožiljak posle carskog reza, oslabljeni mišići stomaka, hemoroidi mogu mnogo otežati ovo. Pijte mnogo vode i jedite hranu koja radi protiv zatvora.

8. Možda nećete osetiti ogromnu radost na početku. Porođaj je težak i nije moranje da odmah čim vidite bebu osetite "to nešto". Tek par dana posle me je stigao taj osećaj radosti i nežnosti sa bebom.

9. Ustajanje iz kreveta posle carskog reza može biti ekstremno teško. To je proces, ali se potrudite da što pre stanete na noge, jer ćete se mnogo lakše i brže oporaviti.

10. I posle porođaja možete osetiti kontrakcije, jer se materica vraća na normalno stanje. Mene je ovo mnogo iznenadilo, nije bilo nimalo prijatno.

11. I posle porođaja ćete izgledati trudno. Ne očekujte ravan stomak kada izađete iz porodilišta. Telu treba vremena da se oporavi.

12. Dojenje može biti bolno. Nekako svima deluje jednostavno, a zapravo je velika borba i desiće se da plačete od bola. Uvek popričajte sa stručnjakom za laktaciju ako imate problem sa dojenjem.

13. Možda će vam biti potrebno više od 6 nedelja da se vratite u normalu. Svi misle da će posle 6 nedelja moći da treniraju, da voze, da se osećaju normalno. Iskreno, možda vam zatreba malo više od toga i to je potpuno u redu.

14. Opadaće vam kosa, a sve se to dešava zbog hormonskih promena u organizmu.

15. Možete se osećati usamljeno. Mnogi ne mogu da shvate kroz šta sve prolazite na samom početku sa bebom, pa je razumljivo ako se desi da se osećate usamljeno.

16. Normalno je ako se plašite i odbijate seksualne odnose na početku. Posle nekog vremena ćete se osećati bolje i javiće se ta želja, ne brinite. Naravno, ne zaboravite da je obavezno da sačekate 6 nedelja i dok od lekara ne dobijete zeleno svetlo.

17. Činiće vam se da više nikada nećete spavati. Ali ne brinite, beba će steći rutinu i vremenom će postati sve lakše.

18. Bolovi u leđima posle porođaja su normalni. Ukoliko je neizdrživo, potražite pomoć lekara.

izvor: yumama