Tokom porođaja ste, možda, mnogo pucali, pa sada imate šavove. Neke mame su morale i carskim rezom da se porode. Bez obzira na to kakva je vaša situacija, verovatno vam je sada mnogo teže da obavljate fiziološke potrebe.

Iako ste se dosta tokom porođaja namučili, ideja da morate ponovo da se napinjete i da se mučite sigurno nije primamljiva.

Dan, dva nakon porođaja moraćete da se suočite sa prvom stolicom, a mi vam nudimo savete kako da taj trenutak što bezbolnije prođe i kako da uklonite strah.

1. Uzmite lek za omekšavanje stolice

Već u bolnici će vam verovatno ponuditi lek za omekšavanje stolice, koji možete bezbedno da uzimate u preporučenim dozama, čak i kada dojite.

Napomena: ovi lekovi nisu isto što i stimulativni laksativi. Lekovi za omekšavanje stolice deluju tako što dodaju vlagu stolici kako bi je omekšali i olakšali pražnjenje creva. S druge strane, stimulativni laksativ prisiljava vaša creva da se skupljaju i daje vam nagon za vršenjem velike nužde.

2. Hidrirajte organizam

Neophodno je da organizam u svakom trenutku ima dovoljno tečnosti kako bi se odvilo zdravo pražnjenje creva. Stoga, pijte puno vode.

3. Jedite hranu koja podstiče pražnjenje creva

Jedite suve šljive, namirnice bogate vlaknima, tople supice i žitarice. Vaš digestivni sistem prvih nedelja nakon porođaja verovatno će biti usporen, ali problemi sa zatvorom mogu potrajati i do tri meseca nakon porođaja.

4. Vršite nuždu kao kada ste bili dete

Nabavite malu stolicu i odmarajte noge na njoj. Stavite laktove na kolena i nagnite se napred. Klasične WC šolje su za ove dane veoma nezgodne, jer uspravno sedenje na njima suprotno je prirodnom načinu na koji bi trebalo da ispraznite creva.

5. Usresredite se na svoje disanje

Mnoge meme udahnu, zadrže dah i popuste, to je normalan proces prilikom porođaja, ali ne pomaže kod velike nužde.

Umesto toga učinite sedeće: udahnite i počnite lagano da stiskate stomak dok neprestano izdišete. Prilikom ovog postupka morate biti vrlo oprezni, pogotovo ako imate šavove. Takođe, pokušajte da odete u WC samo kad stvarno imate potrebu, kako ne biste iritirali šavove.

6. Pažljivo se obrišite (a umesto toga se možete i oprati)

Vaš intimni deo je u ovom periodu još uvek jako osetljiv, pa bi nakon vršenja velike nužde bilo najbolje da se operete toplom vodom i da se nežno obrišete.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)