Nije nimalo lako biti roditelj. Sve želimo da uradimo kako treba, a informacija postoji mnogo. Veliki pritisak na mlade roditelje svakako jesu i finansije, jer stvari za bebu nisu nimalo jeftine.

Mnogi roditelji se, tako, pitaju šta bi zapravo trebalo da kupe novo, a šta da pozajme ili kupe polovno od nekoga.

Šta možete da koristite polovno?

Stolica za hranjenje

Stolice za hranjenje nemaju rok trajanja. Dokle god su u dobrom stanju, mogu se iznova koristiti. Možete uzeti od familije ili pak onu koju ste koristili za starije dete.

Kolica

Svi znamo da su kolica jedna od najskupljih stvari koje su potrebne za bebu. Možete slobodno da uzmete polovna ukoliko su, naravno funkcionalna. Proverite kakvi su točkići i da li su svi delovi čitavi i na svom mestu.

Krevetac

Krevetac, takođe, možete pozajmiti ili kupiti polovan, ukoliko je još uvek očuvan. Obratite pažnju da li su sve letvice stabilne i da li i dalje stoji čvrsto. Ukoliko je sve na svom mestu, nema razloga da kupujete novi.

Igračke za bebu

Sve te obične igračke, koje su očuvan, čiste i ne mogu da povrede bebu možete potpuno normalno koristiti i polovne. Stručnjaci savetuju da to ipak ne budu igračke starije od 3-4 godine. Takođe, ako su metalne, koje su često farbane, možda je bolje da ih izbegnete.

Posteljina za bebu

Ukoliko je dobro oprana i očuvana, nema razloga da je izbegavate, posebno ako ste koristili za svoje starije dete ili uzimate od nekog ko vam je blizak. Ono što ne bi nikako trebalo da koristite polovno jeste dušek za krevetac, radi bebine sigurnosti. Pored toga, on se veoma teško pere.

Odeća za bebu

Baš kao i posteljina, i odeća se vrlo lako opere i može iznova da se koristi. Za drugu bebu će vam biti vrlo lako, jer možete koristiti sve što ste i za starije dete. Uz staru odeću uštedećete mnogo novca.

Šta treba da kupite novo za bebu?

Auto-sedište

Auto-sedište je uvek bolje da kupite novo, jer ono štiti život vašeg deteta. Na tome nikako nemojte štedeti. Odaberite sigurnost i kvalitet. Auto-sedišta imaju rok trajanja, a to je obično između 6 i 10 godina. Vremenom, kako se koristi, ono postaje manje efikasno i sigurno za dete.

Ogradca za igru

Najbolje bi bilo da nabavite novu ogradicu, jer vrlo lako može biti nefunkicionalna nakon korišćenja. Ona treba da bude po strandardima, jer ostavljate dete samo u njoj.

izvor: yumama