"Zašto mi niko nije rekao da seks posle porođaja toliko može da boli?"

Ovo pitanje postavlja veliki broj majki.

Iako zvuči smešno, zapravo je prilično tačno. Mnoge mame osećaju neprijatnost šest meseci posle porođaja u toku odnosa sa partnerom. Ne možemo nikada znati kojoj će ženi i koliko teško biti da se vrati odnosima sa partnerom. Postoje tri razloga zašto dolazi do ovoga:

1. Promena karlice

Jedan od najvećih uticaja trudnoće na žensko telo definitivno jeste promena karlice i njenih mišica. Pored toga što se menja, prolazak bebe je pravi stres za taj deo tela uslad pomeranja i rastezanja mišića.

Iako mišiće karlice ne vidimo, oni imaju važnu ulogu u stvaranju bola usled seksualnog odnosa. Kada mišići i koža prođu kroz takvu vrstu povrede i promene kao što je porođaj, stvara se ožiljak, a mišići i koža mogu biti jači, manje rastegljivi i znatno osetljiviji. Zato dolazi do bola.

Šta možete da uradite?

Obično će vam stručnjaci preporučiti vežbe karlice koje možete raditi, a koje se fokusiraju na mišiće, disanje, masažu ožiljka.

2. Hormonske promene

Hormonske promene dosta utiču na stvaranje bola tokom odnosa. Ubrzo nakon porođaja, estrogen će znatno opasti i ostati na niskom nivou, naročito ako dojite. Sam otvor vagine je vrlo osetljiv na estrogen. Kada ga nema dovoljno, može doći do neke vrste upale i smanjene vlažnosti. Suvoća može uticati na to da vas odnos boli i bude neprijatan.

Šta možete da uradite?

Suvoća vagine nakon porođaja zaista može biti neprijatna. Trudite se da je održavate vlažnom uvek, ne samo tokom odnosa. Kokosovo ulje (mala količina) ili neki drugi preparati mogu vam pomoći da poboljšate vlažnost tog predela. Možete se obratiti i lekaru, koji će vam preporučiti kreme sa estrogenom, koje će sigurno biti od pomoći.

3. Promena u seksualnim navikama

Jedan od najvažnijih razloga za bol je zapravo promena u navikama. Pored neprestane brige oko bebe, nespavanja i umora, promena na telu, manjka samopouzdanja i svih drugih promena, seksualna želja je često smanjena nakon porođaja.

Šta možete da uradite?

Pokušajte da se okrenete zadovoljstvu. Razmislite šta vam je najveća barijera i zbog čega ne možete da se opustite. Da li se osećate neprijatno i bez samopouzdanja ili ste možda iscrpljeni? Možda vam suvoća vagine stvara problem i gubite volju za odnosima?

Pokušajte da detektujete problem i onda nađite način da ga rešite. Nisu uvek fizičke barijere u pitanju. Nekad je potrebno potražiti problem u svojim osećanjima.

Dobra i važna stvar je da znate da će se vaši odnosi vratiti u normalu. Ovo je samo početak i normalno je da postoje sitni problemčići. Sasvim je u redu ukoliko još niste spremni. Isto tako, nemojte sebe sputavati ukoliko osećate želju za bliskošću.