Iako je vreme povratka na staru težinu za svaku ženu drugačije i zavisi od brojnih faktora (od toga koliko ste kilograma dobili u trudnoći, dojite li ili ne, kakva vam je ishrana i vežbate li), postoje određene prekretnice koje možete označiti na kalendaru.

24 sata nakon porođaja

Žene gotovo odmah nakon porođaja prosečno izgube pet i po kilograma. "Tu su beba, izgubljena krv, tečnosti, plodova voda", govori nutricionista Sara B. Kriger, koja radi sa trudnicama i majkama.

"U ovom dvadesetčetvorosatnom periodu, vaš postporođajni stomačić već počinje da se smanjuje", dodaje. Drugim rečima, veliki deo težine od trudnoće je sama beba.

Jedna nedelja kasnije

"Još uvek izlazi mnogo tečnosti iz vas u obliku mokraće, posebno ako ste uzeli epidural", govori nutricionista Kriger, što znači da i dalje gubite težinu, ali savetuje da se ne merite: "Fokusirajte se na to kako vam odeća pristaje, a ne na to što vaga pokazuje." Dojenje takođe igra ulogu u gubitku kilograma. Iako se žene savetuju da konzumiraju dodatnih 500 kalorija na dan ako doje, često izgube dosta kilograma nakon porođaja upravo zbog dojenja. "Žene gube kilograme zbog dojenja, jer dojenje zahteva i 'uzima' kalorije", govori ginekolog Ešli Roman. Ipak, nutricionista Kriger naglašava kako se to ne odnosi na svakoga: "Neke žene će izgubiti više kilograma od drugih, bez obzira na to doje li ili ne."

Dve nedelje kasnije

Nutricionista Kriger smatra da nove mame ne bi smele da se mere prve dve nedelje nakon porođaja, u kojim možda još uvek uspostavljaju rutinu dojenja, a hormoni tek počinju da se smiruju. Drugim rečima, još uvek ste u takozvanom 'bejbi bluz periodu', gde bi vas brojke na vagi mogle uznemiriti i vrlo lako rasplakati. Takođe, dodaje, 'broj koji pokazuje vaga obično nije odražavajuća slika vaše težine, stoga se nemojte obeshrabrivati'. Kriger preporučuje merenje struka krojačkim metrom jednom mesečno kako biste pratili centimetre, a ne kilograme.

Jedan mesec kasnije

Možda zvuči predobro da bi bilo istinito, ali uobičajeno je da nove mame izgube oko 9 kg u prvom mesecu nakon porođaja. Budući da se većini žena savetuje da tokom trudnoće dobiju 11-15 kg, jedan mesec kasnije vrlo je verojatno da ćete gotovo vratiti vašu težinu pre bebe.

Šest nedelja kasnije

Maternica se u potpunosti vraća u karličnu šupljinu, a stomak izgleda ravnije i manje. "Ovo je velika promena kad je u pitanju trbuh nakon porođaja", govori Kriger.

Nekoliko meseci kasnije

Ako održavate zdrave prehrambene navike kojih ste se držali tokom trudnoće, blizu ste svoje normalne težine. Ako želite da ubrzate proces, vežbanje će vam zasigurno pomoći u tome.

Devet meseci kasnije

Kriger tvrdi da postoji istina u često upotrebljavanoj frazi '9 meseci gore, 9 meseci dole'. Ipak, ako ste dobili više od preporučenih 11 do 15 kg, trebaće vam malo više da ponovno izgledate kao stara vi. Držite se!

"Zaključak je da ne gubi svaka žena postporođajnu težinu jednako", govori Kriger i upozorava na trend dijete koje neće uroditi dugotrajnim plodom. Još gore, brzinske dijete kojima unosite malo, kako biste izgubili puno, ne pružaju vašem telu potrebne hranjive vrednosti i oduzimaju vašoj bebi potrebne kalorije i hranjive nutrijente ako dojite. 

"Dok god mama unosi dovoljno kvalitetnih kalorija, vitamina i minerala nužnih za zdravo telo i ako se povremeno bavi vežbanje,, ne samo da je zdrava mama, već je i savršen uzor zdravog i kvalitetnog stila života svojoj deci", zaključuje nutricionista Kriger. Uz takav stil života, izgled dolazi sam od sebe!

Pročitajte i...