Noćno buđenje je normalno za malu decu i kao i svaka navika, i ova će se odvijati svojim tokom ali je potrebno vreme i strpljenje. Noćna buđenja mogu biti i deo nekih stresnih situacija ili izazova sa kojima se dete nosi.

Bilo kakva situacija da je kod vašeg deteta, najvažnije je da imate razumevanja, da budete smireni i da mu pružite ljubav i utehu u tim trenucima. Neki od najčešćih krivaca uključuju:

Šta mogu da učinim ako se dete budi noću?

Noćna buđenja ometaju i vaš i detetov san, ali bez obzira na uzrok obično je najveći problem u tome što beba nije naučila kako sama da zaspi, ili se vratila u naviku da se osloni na roditelja koji će joj pomoći da se umiri dovoljno da bi utonula u san.

Zbog toga je važno koje korake preduzimate kada se dete probudi, kako bi naučilo samo da se umiri. Evo šta treba da radite:

  • Ne žurite unutra - Ako se čuje, sačekajte nekoliko minuta da vidite da li će se sama umiriti pre nego što uđete unutra. Zapamtite, mališani su bučni spavači i često će plakati ili ispuštati druge zvuke u snu, a za par minuta će se vratiti u miran san. Međutim, ako vaše dete počne ozbiljno da plače, proverite da li mu je potrebna vaša pomoć i da li ima neke zdravstvene probleme.
  • Obezbedite sigurnost ali budite tihi - Ne dižite je i ne pričajte previše. Ideja je da pomognete vašoj bebi da nauči kako da se sama uteši. Umesto toga, nežno je potapšite po leđima šaputaći 'Šššš' ili 'U redu je'. Ako se vaše dete probudi zbog noćnih mora, uverite ga da je bezbedno i da to nije bilo stvarno. Kada se smiri, a nije zaspalo, napustite sobu. Ako ponovo zaplače, sačekajte par minuta pre nego što se vratite u sobu. Ponovite po potrebi, postepeno povećavajući vreme između ulazaka u sobu.
Beba, spavanje, uspavljivanje, mama
Shutterstock Uspavljivanje bebe
  • Budite dosledni - Ako jedne noći ponudite tihu sigurnost, a već drugu noć dovedete dete u svoj krevet, zbunićete ga. Jačanje dobrih navika spavanja zahteva vreme i istrajnost. Vaše dete neće naučiti da zaspi samo ako je zbunjeno i ne zna kako ćete reagovati na buđenje.
  • Izdržite - Može potrajati nekoliko noći, ali do četvrte ili pete noći, buđenje će se najverovatnije završiti.

(Yumama)