Noćno znojenje nakon porođaja osetiće mnoge žene. Ali nemojte da brinete jer je 'priroda tako udesila' i normalno je. Radi se o tome da vaše telo izbacuje višak tečnosti, često tokom noći, pa nije ni čudo što se znojite. Naučnici veruju i da pad nivoa hormona takođe igra veliku ulogu, ali nije im jasno zašto se samo neke, a ne sve žene zbog toga znoje.

Noćno znojenje može trajati duže vreme, pa nekada je potrebno i nekoliko nedelja da se vaša situacija normalizuje. Međutim, treba da obratite pažnju jer postporođajno znojenje može biti i znak postporođajnog tioriditisa, odnosno upale štitne žlezde. To će dovesti do veće proizvodnje hormona štitne žlezde. Često se javlja u periodu od prvog do šestog meseca nakon porođaja i obično se povlači sam od sebe nakon nekoliko nedelja.

Neke žene razvijaju i nizak nivo hormona štitne žlezde (hipotireoza), što zahteva korišćenje lekova. Obavestite svog lekara ako osetite simptome poput suvoće kože, osećaja hladnoće, bola u mišićima i povećanja telesne težine.

Kako da olakšam noćno znojenje?

Jastuk na kom spavate prekrijte peškirom i pijte puno tečnosti kako biste nadoknadili vodu koju gubite.

(Yumama)