San je od velike važnosti za zdravlje i razvoj deteta. Kada je dete budno postupno se narušava fiziološka ravnoteža u organizmu pa je spavanje nužno kako bi se ta ravnoteža ponovo uspostavila.

"Deca školskog uzrasta treba da spavaju 10 do 11 sati. To nije čudno budući da školarci imaju sve više obaveza oko učenja, pisanja domaćih zadataka, treninga, muzilke škole...", kaže Ana Karakaš, prof. defektolog.

Ako dete pokušate da stavite prerano na spavanje, opiraće se i trebaće mu puno vremena da zaspi. Ali ako ga stavite prekasno na spavanje, koliko god brzo zaspalo, drugi dan će biti iscrpljeno.

Jedna škola iz SAD-a je na svom Fejsbuk profilu postavila tablicu spavanja koja je izazvala brojne reakcije, i podeljena je preko 450.000 puta.

Tablica tačno određuje vreme kada dete treba da ide na spavanje, zavisno od starosti deteta, ali i kada treba da se probudi.

Kod mnogih današnjih roditelja deca imaju punu slobodu, pa ostaju i duže budni. Tako se stvara loša navika odlaženja u krevet kasnije. Ponekad je za to krivo gledanje televizije ili igranje igrica na kompjuteru. Istina je da deca treba da idu ranije u krevet.

Pogledajte tablicu:

Roditelji su odlepili na ovu tablicu spavanja, a ovo su samo neki od komentara: "Moje mišljenje: Vrlo mali deo školske dece to radi", "Prestanite da vodite decu na večeru u restoran uveče oko 8 ili 9 sati i da očekujete da se lepo ponašaju! Oni su umorni i treba im san, a ne glasan restoran", "To je istina. Moja deca se bude u 6.30 i moj osmogodišnji sin ide u krevet u 8, a desetogodišnji u 8.30, a to upravo i ova tablica kaže. Sjajne smernice", "Ne vidim nigde ponoć u tabeli".

(Yumama)