Taman ste uspostavili ritam da vam beba prespava celu noć, ali došli ste do faze kada se vaš mališan previše rano budi.

Ukoliko se beba budi jako rano (oko 5 ili 6 sati ujutro) zamračite sobu, spustite roletne, odnosno napravite "noćnu" atmosferu. Neke bebe ustaju sa prvim zracima sunca ili svetlosti, jer im biološki sat "poručuje" da je dan vreme za budno stanje.

Potrudite se da beba spava u sobi u koju ne dopire previše spoljne buke, zatvorite prozor ili pustite neki monoton zvuk da biste prigušili uličnu buku.

Neka beba počne ranije da ide na spavanje

Stručnjaci navode da se bebe uglavnom bude ranije jer su preumorne. Pomerite vreme odlaska na spavanje za 20 minuta ranije.

Beba, spavanje, traka
Shutterstock Beba spava sa trakom na glavi

Obavezna dremka tokom dana

Većina roditelja veruje da će bebe spavati duže tokom noći, ukoliko preskoče dnevnu dremku. Međutim, to nije tako, jer bebe koje spavaju kratko tokom dana ili veoma rano u toku dana, a kasnije ne, imaju problem sa spavanjem i bude se ranije.

Ako beba spava dva puta tokom dana, nemojte da joj uskraćujete jedno spavanje, jer će biti previše umorna i nervozna.

Odlaganje doručka

Takođe, možete da pokušate i sa odlaganjem doručka, što stručnjaci savetuju kao vrlo uspešnu metodu.

Naime, bebe vole rutinu i vrlo često se bude da bi jele, čak i kada nisu gladne. Ako nekoliko dana zaredom odložite doručak za pola sata ili sat, beba će shvatiti da nema potrebe prerano da se budi, jer neće dobiti hranu. Nemojte žuriti do bebe svaki put kada se oglasi. Probajte da joj ne prilazite kada se rano probudi, jer se može dogoditi da se ponovo sama uspava.

Ipak, kod neke dece nijedan trik ne uspeva. Njima je jednostavno potrebno manje sna i ne postoji način da budu u krevetu duže od šest ili sedam sati tokom noći. Neke bebe menjaju ritam spavanja kako su starije, pa budite strpljivi.

Potrudite se da joj stvorite "rituale", navike koje će se ponavljati pred spavanje i sigurno će vrlo brzo doći trenutak kada ćete se vi probuditi pre vaše bebe. Takođe, boravak na svežem vazduhu povećava šanse da beba lešpe i duže spava.

(Yumama)