Ukoliko se dete iznenada probudi plačući i traži vaše prisustvo, velika je šansa da je imalo noćnu moru.Ove epizode strašnih snova obično se događaju u drugoj polovini noći, kada je dete u dubokom snu. Deca svoje snove uglavnom pamte i kada se probude, zbog čega često imaju strah od ponovnog spavanja.

Međutim noćne more ne treba da mešate sa noćnim strahovima, ređim poremećajem sna koji se obično pojavljuje tokom prve trećine noći. Deca koja imaju epizode noćnog straha ili terora ne bude se, ostaju čvrsto da spavaju celu noć, ali ako ih probudite, izrazito su uznemirena i teško možete da ih utešite.Nakon toga opet mogu da nastave sa spavanjem, a ružne epizode neče da se sećaju ujutru.

Zašto se događaju noćne mora?

Deca uzrasta od 3 do 6 godina sve više postaju svesna stvarnih opasnosti oko sebe (kao što su saobraćajne nesreće, nasilje i smrt), ali još su mali da bi bili u stanju da ih procesuiraju, kao što to čine odrasli, pa u razdoblju spavanja njihovi se strahovi vezani za nerazašnjene pojmove "materijalizuju se". Noćne more mogu da budu izazvane nekom pričom koju deca čuju, a koja je njima nerazumljiva i u određenom trenutku im se čini zastrašujuće. Zbog gledanja uznemirujućeg programa ili filma, uzbuđenja, napora pre spavanja, osećaja nemira ili stresa preko dana dečiji mozak i spoznaja su potpuno drugačiji od odraslih osoba, a informacije koje primaju iz spoljnog sveta mogu da budu uzrok stresa koji se kasnije manifestuje noćnom morom. Za dete koje proživljava svoje osećaje povezane sa njemu stresnim događajem, noćne more su normalan odgovor, a vi niste loš roditelj ako se događaju baš vašem detetu.

Strah, noć, noćni strahovi, dete
Shutterstock Dete sa noćnim strahovima

Kako pomoći detetu nakon što je doživelo noćnu moru?

Kada dete zaplače, utešite ga. Vrlo je važno da dete oseti vašu blizinu jer se tako oseća sigurnije. Zagrlite ga i utešite ga, to će ga sigurno umiriti. Ako želi da vam ispriča šta je sanjalo, saslušajte ga. Ako ne želi, nemojte da insistirate na tome. U ovom uzrastu dete već razume razliku između snova i stvarnosti pa ga možete utešiti rečenicom "samo si ružno sanjao/la". Pokažite detetu da je na sigurnom, da nema nikog u sobi i ispod kreveta, da ste vi dobro, zavisno od toga šta ga je uznemirilo. Još jednom proverite da li je omiljena igračka vašeg deteta tu sa njim, uverite se da je noćno svetlo upaljeno i podsetite ga da ste blizu ili jednostavno legnite pored njega dok opet ne utone u san.

Kako da sprečite noćne more?

Neka deca vole da imaju kontrolu nad zastrašujućom situacijom. Evo nekoliko trikova koje možete da isprobate:

  • napište natpis: "ovde su dopušteni samo lepi snovi", koji će da stoji iznad kreveta vašeg deteta. Neka ga on ukrasi nalepnicama ili crtežima.
  • Pustite dete da pred spavanje namaže lice kremom koju možete da nazovete "krema za lepe snove".
  • Napunite bočicu sa rasprašivačem mirisa i to nazovite "sprej za teranje ružnih snova" i pustite dete da ga svaki put isprska po sobi pre spavanja.

Ako posumnjate da iza loših snova stoji neki problem ili stres, pokušajte da razgovarate sa detetom o tome šta ga muči tokom dana. Ako noćne more potraju i dete se boji odlaska u krevet razgovarajte sa psihologom - jer snovi mogu da ukažu na emocionalni problem koji treba da se reši.

(Yumama)