Roditelji male dece, posebno one koji su u jaslicama i vrtićima pa su sklonijiprehladama, treba uvek da budu u pripravnosti kada je u pitanju sekret u plućima i kašalj. Osim toplih čajeva, tople supice i meda, dobro je da savladate i tehniku drenaže koja vašoj bebi može olakšati borbu sa kašljem i sekretom koji ne znaju sami da izbace.

Kod respiratornih bolesti uvek je najbitnije da se omogući prohodnost disajnih puteva, a jedna od tehnika za oslobađanje sekreta jeste položajna ili posturalna drenaža uz vibraciju i perkusiju (lupkanje).

Ukoliko je lekar prepisao inhalaciju i antibiotike, u tom slučaju posturalna drenaža se primenjuje nakon inhalacije, a pre uzimanja antibiotika.

Posturalna drenaža omogućava kretanje sekreta iz pluća u grlo, pa samim tim i njegovo izbacivanje. Sve se to temelji na delovanju gravitacije u kombinaciji sa različitim položajima tela.

Kako pravilno izvesti drenažu tela?

Ako je dete starije, koristite jastuk, a ako je reč o bebi, drenažu obavljajte u svome krilu. Neka se dete u svakom položaju zadrži deset minuta. Takođe, starija deca tokom drenaže mogu koristiti tehniku dubokog disanja.

Za gornji deo pluća - lupkanje pozadi

Dete treba biti nagnuto napred pod uglom od 30 stepeni. Bebu okrenite licem prema sebi i naslonite je na svoje grudi. Sedite i nagnite se unatrag.

Ako je beba starija, možete je posesti sebi u krilo i nagnuti je preko ruke.
Dlan blago ga zakrivite kao kašiku, i tako nameštenim dlanom blago lupkajte dete između lopatica i ključne kosti, izbegavajući kičmu. Starije dete možete postaviti na jastuk, blago ga prednim delom naslonivši na njega.

Za gornji deo pluća - lupkanje napred

Dete treba biti nagnuto prema nazad, pod uglom od 30 stepeni. Oblikovujte šaku u kašiku, pa lupkajte dete u predelu grudi, između bradavica i ključne kosti.

Drenaža sekreta
Printskrin, Youtube/Learning Sciences Drenaža sekreta

Za donji do pluća - bočni položaj

Ako je reč o bebi, postavite je u svoje krilo, bočno. Ako je reč o starijem detetu, ispod donje strane tela postavite jastuk kako bi gornji deo nagnut prema dole pod uglom od 30 stepeni. Konkavno oblikovanom šakom lupkajte dete ispod pazuha i sa leve i sa desne strane.

Za donji deo pluća - lupkanje nazad

Bebu postavite potrbuške, na svoja kolena tako da joj gornji deo tela bude malo nagnut prema dole. Ponovo oblikujte dlan u obliku kašike i lupkajte dete u predelu donjeg dela rebara i ispod pazuha i sa leve i sa desne strane. Starije dete polegnite na trbuh, a dok ga lupkate, neka mu ispod stomaka bude jastuk tako da mu gornji deo tela 'pada' pod uglom od 30 stepeni.

Za donji deo pluća - lupkanje napred

Bebu postavite da leži na leđima na vašim kolenima. Kolena blago ispružite kako bi beba bila nagnuta malo prema dole. Zaobljenim dlanom lupkajte bebu u predelu bradavica i odmah ispod njih. Starijem detetu pod leđa stavite jastuk kako bi gornji deo tela bio nagnut prema dole.

Ako vam naše objašnjenje nije najjasnije, pogledajte i video snimak:

(Yumama)