Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što treba da znate o grčevima kod beba

Mnoge, inače potpuno zdrave bebe, u prva tri meseca dobijaju napade plača, pri kojima se zacrvene u licu i grče nožice ka stomaku. U pitanju su grčevi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rođena je na vreme, porođaj je protekao normalno, i na rođenju je dobila visoku ocenu. U porodilištu je sve bilo u redu. Kod kuće je do sada bila zadovoljna, lepo je sisala i mirno spavala. Otkako je napunila tri nedelje, svake večeri ima napade plača bez vidljivog razloga, koje ni sa čim ne možemo da smirimo, da bi nakon dva sata nosanja i ljuljanja to prošlo kao da ništa nije bilo. Van tog perioda, beba deluje potpuno zdrava, traži da sisa, i ponaša se normalno.

Šta su kolike?

Kolike su stručan naziv za grčeve glatkih mišića. Infantilne kolike označavaju grčeve crevne muskulature kod malih beba, koji nisu uzrokovani nikakvom organskom bolešću. Mnoge, inače potpuno zdrave bebe, u prva tri meseca

Pravi uzrok za pojavu kolika se ne zna, ali ono što se sigurno zna to je da bebu neće mučiti nakon četvrtog meseca, niti će ostaviti bilo kakve posledice

dobijaju napade plača, pri kojima se zacrvene u licu i grče nožice ka stomaku. Ovi napadi posle izvesnog vremena, koje može da bude od nekoliko desetina minuta do nekoliko sati, spontano prolaze, kao da ništa nije bilo. U prve dve nedelje, kao i posle četvrtog meseca života su retki.

Da li vrsta i način ishrane utiču na pojavu kolika?

Kolike se sa jednakom učestalošću javljaju i kod dojene i kod odojčadi hranjene flašicom, bez obzira na vrstu mleka (majčino ili adaptirana formula), gestacijsku zrelost i telesnu masu na rođenju. Malo su češće kod dečaka, ali nisu retke ni kod devojčica.

Povezane vesti

Zbog čega nastaju kolike?

Pravi uzrok se ne zna, mada ima više teorija. Najverovatnije da bolni grčevi potiču od prolaska krupnih mehurova vazduha kroz creva, mada i vazduh u želucu može da izazove osećaj bola.

Kada se javljaju kolike?

Kolike mogu da se jave u toku ili neposredno posle obroka. Kako u tom momentu progutani vazduh još uvek nije stigao dalje od želuca, izbacuje se "na gore" - podrigivanjem. Ako vam beba zaplače u toku podoja, slobodno ga prekinite, i više puta ukoliko je potrebno, i uspravite je da podrigne - posle čega će da se smiri, pa nastavite sa dojenjem. Međutim, klasične kolike nastaju sat i po do dva posle obroka, i uzrokovane su prisustvom vazduha u crevima - bilo da je on progutan, ili je tu nastao u procesu varenja hrane, i beba treba da ga izbaci "na dole" - putem vetrova. Obično se to događa uveče, mada može u bilo koje doba dana.

Da li moja ishrana utiče na pojavu grčeva kod bebe koju dojim?

Važno! Vodite računa da bebini grčevi, na koje ste već navikli, ne zamaskiraju neki bol organskog porekla. Naime, morate biti sigurni da beba nije bolesna! Ako uz grčeve ima i zapušen nos, vrlo je moguće da je „zaradila“ i upalu uva, pa uskoro možete da očekujete i druge simptome - poput povišene temperature, proliva i odbijanja hrane. Obavezno opipajte prepone, a kod dečaka i mošnice, jer može da se desi da do tada niste primetili kilu koja se uklještila. Ako se opšte stanje bebe izmeni, naročito ako počne da povraća, odmah se javite lekaru

Utiče, i te kako! Sve što nadima vas, nadimaće i vašu bebu. Zato nemojte često da konzumirate "tešku" hranu: pasulj, sočivo, kupus, grašak, boraniju, i velike količine svežeg voća (naročito grožđe i banane). Izbegavajte masna i jela sa zaprškom, teške kombinacije (meso i sir sa testom, pirinčem ili krompirom), kao i gazirane napitke.

Da li terapija antibioticima ima veze sa grčevima?

Ako ste vi ili beba na antibiotskoj terapiji, deo lekova će dospeti u bebina creva i poremetiti normalnu crevnu floru (korisne bakterije koje normalno žive u crevima). Umesto dobrih, namnožiće se nepoželjne bakterije - koje produkuju gasove, što već nakon nekoliko dana od početka terapije uzrokuje pojavu kolika kod bebe.     

Kako da pomognem bebi kada ima kolike?

Ima više načina, što znači da nijedan nije idealan kod svake bebe. Imajte u vidu da dok vi isprobavate razne metode (pogledajte spisak najefikasnijih metoda za ublažavanje infantilnih kolika), vreme prolazi, pa beba na kraju ogladni, a posle obroka se smiri i zaspi. Neku decu umiruje vožnja kolima, što je otkriveno tako što su - obavezno po dolasku kod lekara, bila mirna "kao bubice", pa su se roditelji "pravdali" tvrdnjom da kod kuće nije bilo tako. Nemojte da se "upecate" na ovaj metod - jer ćete, u protivnom, po celu noć morati da se vozikate kolima, pa može da vam se dogodi i da zaspite za volanom!

Prim. dr Maja Skender, pedijatar

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica