Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Problemi u prvim mesecima: Kolike ili grčevi kod beba

Grčevi kod beba za roditelje predstavljaju veoma traumatično iskustvo. Pripremite se na vreme kako bi lakše prebrodili potencijalne probleme.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prvi meseci života su obeleženi uspostavljanjem fizioloških funkcija svih organa i prilagođavanjem deteta na spoljašnji svet. Međutim, adaptaciju takođe zahteva odnos deteta i roditelja - i to, u najvećoj meri, majke. Jedno od mogućih "zastrašujućih" iskustava su grčevi kod beba ili kolike. Naravno, takve tegobe mogu da izostanu.

Šta su kolike?

Pod tim terminom se podrazumeva iznenadno, učestalo javljanje bolova i jakog, neutešnog plača - kod, inače, zdravog deteta. To se obično dešava u kasnim poslepodnevnim ili večernjim satima, svakodnevno, tokom nekoliko nedelja, između treće nedelje i trećeg meseca života.

Simptomi

Veoma su karakteristični. Kod, do tada zdrave i raspoložene bebe, iznenada dolazi do jakog plača, uz crvenilo lica, pri čemu se ona grči, privlači nožice (koje su hladne) prema trbuščiću, izvija se u luk, uz  zgrčene šačice. Trbuščić je obično nadut i osetljiv. Takav napad može da traje satima, pri čemu plač prestaje samo trenutno, bez obzira šta sve roditelji preduzimaju da uteše dete. A prestaje kada se ono potpuno iscrpi - tada odjednom zaspi, oznojeno i izmučeno. Kod neke dece napad prestaje nakon ispuštanja gasova ili stolice.  

Povezane vesti

Šta uzrokuje kolike?

Uzrok nije u potpunosti utvrđen. Kroz praksu je primećeno da se češće javljaju kod senzibilne dece, koja su i kasnije u detinjstvu osetljivija na bolove raznog porekla, a mogu češće da imaju bolove u trbuhu, kao i glavobolje. Kolike su, inače, češće kod prvorođene dece, i to muškog pola. Postoji više mogućih uzroka. Bolovi se javljaju pri rastezanju creva - usled veće količine vazduha prilikom sisanja (postoji čak termin aerokolike), što je često kod beba koje halapljivo sisaju. Kod beba koje su na formuli,  mogu da se jave zbog preobilnih obroka, veće količine šećera, preosetljivosti na kravlje mleko... Psihička stanja kao strah, ljutnja, umor mogu takođe kod beba da dovedu do kolika.

Povezane vesti

Simptomi se obično javljaju u kasnim poslepodnevnim satima, najverovatnije usled dnevnog ritma lučenja hormona. Zamor majke, njen strah i napetost... koje uslovljavaju opisani simptomi pojave grčeva kod deteta - dovode do pogoršavanja tih simptoma, pa se stvara začarani krug, koji je teško prekinuti.  

Posledice

Kolike ne ostavljaju posledice, osim tegobnog iskustva roditelja. Ali, ponekad je potrebno isključiti neku bolest ili organski uzrok grčevitog plača bebe. To je naročito važno prilikom prvog javljanja takvih simptoma, zbog čega je potrebno odneti dete kod doktora.  

Kako pomoći bebi?

Za kolike nema "magičnog" leka koji rešava problem kod svakog deteta. Ali postoje mere, pa i farmakološki preparati koji kod neke dece deluju umirujuće.

Povezane vesti

Pre svega je važno da se osiguraju optimalni uslovi nege, hranjenja i spavanja za bebu, a potom i dovoljno odmora za majku - kako bi bila u stanju da se nosi sa izazovom brige i odgovornosti za dete. Prilikom hranjenja, majka može nežno da prekine bebu u sisanju i sačeka da podrigne, odnosno da izbaci suvišan vazduh - i to dva, tri puta tokom podoja ili hranjenja na bočicu. Nakon hranjenja, bebu treba podići nekoliko minuta u uspravan položaj, a posle toga je položiti na bok. Za vreme napada kolika treba primeniti lagan, stalni pritisak na trbuh (na primer, obmotati čvršće pelenu oko trbuščića), grejanje trbuščića termoforom, položaj deteta preko kolena ili preko ruke sa pritiskom na trbuh, masiranje laganim kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica