Prvi dani kod kuće sa novorođenčetom su veoma izazovni za roditelje. Pored toga što se mamino telo oporavlja od porođaja, hormoni se polako vraćaju u normalu, beba i roditelje se navikavaju na "novi život" i za to je potrebno vreme. Ono što, pored nege pupčanog patrljka, plaši mnoge novopečene roditelje su grčevi. Verovatno ste i sami čuli od drugih majki i očeva iz okoline je da su bebe zbog grčeva "nemoguće" i da možete da očekujete gotovo konstantan plač kada oni nastupe.

Infantilne kolike ili grčevi se obično javljaju oko druge nedelje života bebe, a nestaju između drugog i petog meseca, mada to, naravno, nije pravilo. Da biste spremni dočekali grčeve vaše bebe, pitali smo pedijatra dr Nebojšu Golića da nam objasni nešto više o tome.

"Grčevima zovemo neutešan plač bebe praćen grčenjem tela i ekstremiteta kada za to ne postoji (za nas!) objektivan razlog – beba je suva i sita i ne možemo da pretpostavimo šta je muči. Ono što u tim trenucima muči bebu je najčešće vazduh koji je unela u svoj digestivni trakt u toku hranjenja", rekao je pedijatar za Yumamu, a zatim naveo i najčešće uzroke grčeva – jedan od razloga će vas iznenaditi!

"Bebe zbog nepravilnog hvata na dojci ili nepravilne tehnike hranjenja flašicom unose dosta vazduha tokom hranjenja, što dovodi do pojave grčeva. Drugi, ništa manje bitan uzrok je atmosfera u kući, ono kako se roditelji osećaju. Da, bebe jako dobro osete naše emocije, nervozu i brigu. U prilog tome ide činjenica da su grčevi mnogo češći kod prvorođene dece u porodici, kada roditelji nemaju iskustva, pa su samim tim više uznemireni nego roditelji kojima je to drugo ili treće dete".

Dr Golić je objasnio i šta mame i tate mogu da preduzmu kako bi ublažili grčeve kod svoje bebe.

"Da bismo izbegli grčeve potrebno je da se roditelji - roditelji, ne samo majke - edukuju o pravilnom hvatu i tehnikama hranjenja, kao i da porade na svojim emocijama koliko god mogu (šteta što ne postoji dugme za isključivanje brige i nemira), kada im je teško da razgovaraju sa najbližim ljudima i da se ne libe da traže emotivnu podršku kad god osećaju da im je potrebna".

BONUS VIDEO:

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay

 (Yumama/Nataša Zlatković)