Po izlasku iz porodilišta sa novorođenčetom očekuje vas toliko toga novog. Dok se psihički navikavate na činjenicu da ste sada mama, brinete o hranjenju bebe, ljuljate je, uspavljujete, presvlačite... možda će vas sačekati još jedna obaveza – nega pupka. Kažemo možda jer nekim bebama pupčani patrljak otpadne još u porodilištu, ali to nije pravilo, pa smo pitale pedijatra dr Nebojšu Golića da nam objasni kako mame (i tate) treba da neguju pupčani patrljak bebe.

"Kod nege pupčanog patrljka je najbitnije da on bude čist i suv, zato pažljivo prilikom kupanja. Pre svega, važno je da ne dođe u kontakt sa urinom ili stolicom bebe. Pupčanik je potrebno svakodnevno previjati dok pupčani patrljak ne otpadne, što u početku obavlja patronažna sestra uz asistenciju roditelja, a roditelji preuzimaju kada steknu dovoljnu sigurnost", kaže za Yumamu dr Golić, pa objašnjava šta je potrebno za previjanje.

"Za previjanje su nam potrebne sterilne gaze i povidon jod (ili drugi antiseptik). Nakon pranja ruku jednom sterilnom gazom natopljenom jodom nežno očistimo kožu oko pupka, drugom očistimo direktno pupčanu ranu, sačekamo nekoliko minuta da se rana očišćena jodom osuši. Preko suvog patrljka stavimo treću sterilnu gazu i fiksiramo je flasterom ili mrežicom koju smo prethodno kupili u apoteci", pojašnjava dr Golić, ističući da postoje i drugi načini, ali da roditelji najčešće primenjuju onaj način koji nauče od patronažne sestre.

"Prilikom postupka previjanja potrebno je nežno baratati sa patrljkom i paziti da samu ranu ne dodirujemo rukama već isključivo sterilnom gazom na koju je prethodno stavljen jod".

Doktor je objasnio i koji su simptomi infekcije pupka novorođenčeta.

"Crvenilo i otok pupčanika i kože oko njega, pojava gnoja ili krvarenja iz samog pupčanika su simptomi infekcije, koji treba da vam budu znak da se što pre, ali bez panike, javite svom pedijatru ili dečjem hirurgu koji će pregledati dete i dati vam savet za dalje postupanje", zaključio je dr Golić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Kako novorođenčetu dati sirup TikTok/thelatchrn

(Yumama/N. Z.)