Stručnjaci kažu da je majčino mleko najbolja hrana za bebu, zato majkama savetuju da dojenje bude njihov izbor ukoliko je to moguće – u nekim retkim slučajevima dešava se da mama nema mleka ili iz nekog drugog razloga ne može doji. Treba se pripremiti za dojenje, posebno one mame kojima će to biti prvi put – one verovatno imaju milion pitanja u glavi, počevši od toga šta im sve treba.

Jedna stvar koju (buduće) mame treba da znaju je da dojenje bebe ne treba da bude bolno, a upravo da bi se izbegle bolne bradavice i stvaranje rana na grudima, savetnica za laktaciju Emili Midlton je na svom TikTok nalogu dala savete zlata vredne.

Prvo, pobrinite se da je beba celim telom okrenuta prema vašim grudima, tako da su joj glava, vrat i kičma u istoj ravni. Mnoge mame prave grešku tako što drže bebu okrenutu na leđa, a samo joj glavicu okrenu ka bradavici. Takođe, obratite pažnju da su bebine usne u ravni sa vašim bradavicama.

Kada se beba "kači" na dojku ne dozvolite joj da sisa samo bradavice jer je to gotovo siguran način da se suočite sa bolnim, ispucalim, grudima koje krvare, a takođe ovakvo dojenje može i da utiče na smanjenu proizvodnju mleka. Naime, zbog lošeg hvata dojke može se desiti da beba jede manje, a samim tim će se u majčinim grudima stvarati manje mleka. Njen savet je da stisnete dojku tako da beba u usta stavi bradavicu i veliki deo areole – tako će dojenje i vama biti prijatnije, a i beba će bolje jesti.

Savetnica za laktaciju dodaje da je normalno da dojenje u prvih par sekundi bude neprijatno, ali da bolno dojenje nije normalno odnosno sisanje ne treba da bude bolno.

BONUS VIDEO:

"DOJENJE NIJE BAUK"  Kurir TV

(Yumama/N. Z.)