Pre par meseci pojavila se vest kada je jedna mama iz Srbije rodilu bebu tešku 6,5 kilograma, a mnogi se pitaju zašto se neka deca rađaju krupna i gojazna, dok su neka sitna. Američki naučnici otkrili su zašto se neke bebe rađaju krupne i velike. Napominje se da ovo može biti povezano sa metaboličkim poremećajima i preti gojaznošću u detinjstvu. Studiju je objavio časopis Reproductive and Developmental Medicine (RDM).

Naučnici sa Univerziteta Georgia Southern analizirali su podatke iz Trećeg nacionalnog istraživanja zdravlja i ishrane dece u Sjedinjenim Državama od 1988. do 1994. godine. Takođe su pregledali medicinske izvode iz matične knjige rođenih 2.621 američke dece i zabeležili indeks telesne mase majki ispitanika.

Otkrili su da su bebe koje su rođene veće dvostruko češće gojazne između druge i šeste godine. Ustanovili su i da je veća verovatnoća da će teže bebe biti rođene od gojaznih majki.

Takođe, starost žene koja se porodi utiče na veliku težinu deteta – 25-godišnjakinje imaju dvostruko veće šanse da rode veliku decu nego žene mlađe od 20 godina.

Autori primećuju da velika težina deteta može da ukaže na kršenje metaboličke regulacije. Među razlozima se u istraživanju navodi i prejedanje majke tokom trudnoće, prenosi portal deti.mail. ru.

BONUS VIDEO: 

"DŽIN BEBA ĆE PRAVO IZ PORODILIŠTA U ŠKOLU" Pavle se rodio sa 6,5 kila, iznenadio ceo Gornji Milanovac, doktora i rođenu majku Kurir TV

(Yumama/T.A.S.)