Dojenje je prirodno, ali to ne znači da je sve vreme ova radosna, jednostavna stvar. U stvari, tih prvih nekoliko nedelja mogu biti teške, naporne pogotovu ako nemate iskustva. Puno znači pripremiti se na vreme, ovo su najčešće potrepštine, stvari koje će vam pomoći da što uspešnije dojite.

Postavite neku fotelju, stolicu u blizini svog kreveta i svog omiljenog mesta za sedenje sa jastucima koji podržavaju leđa i stolom sa svim osnovnim stvarima za dojenje. Neka sve uvek bude čisto, uredno i vama pri ruci.

Pripremite tabure, stoličicu, na koju možete da podignete noge. Ovo jako puno znači, da biste mogli što udobnije da se smestite dok dojite, duži period.

Grudnjak za dojilje: Možda ga već nosite, jer krajem trudnoće verovatno ne stajete ni u jedan stari. Birajte vama najpraktičnije, uvek komotne, od prirodnih materijala. Uzmite barem dva, tri komada, jer ćete morati često da ih menjate.

Krema za bradavice: Provešćete mnogo vremena u dojenju tih prvih nekoliko meseci i vašim bradavicama će trebati neko vreme da ojačaju te početne nedelje (naročito ako ste majka koja prvi put dojite). Kokosovo ulje, melemi za bradavice, puno će vam značiti.

Ulošci za grudi: Curenje mleka je normalna pojava i verovatno će se desiti u prvih nekoliko meseci (a ponekad i duže). Lepo je imati pri ruci neke čiste jastučiće, uloške za grudi kada se jedan natopi, da možete da ga zamenite.

Pumpica za izmlazanje: Ručne pumpe su savršene za brzu dvominutno izmlazanje, raspitajte se kod drugarica, poznanica koja imaju bebe, sa kojom su imale najbolja iskustva, jer će vam u mnogome štedeti snagu i vreme, kada se budete izmlazali.

Kesice ili posudice za mleko: Pogotovu na samom početku, izdvajaće te veće količine mleka, koje je najzdravije, dragoceni kolostrum. Ovo mleko sačuvajte, tako što ćete ga zamrznuti i odložiti u zamrzivaču. Bitno je da posudice i kesice budu sterilne, kupite ih u apoteci.

Grickalice: Dojenje vas čini gladnim. Budite sigurni da imate pri ruci zdrave i omiljene grickalice koje je lako jesti jednom rukom. Jabuke, kruške, orasi i sir su odlične opcije u ishrani dojilja.

Flaša za vodu: Dojenje vas takođe čini žednim! I to mnogo! Obavezno držite flašu vode u blizini sve vreme dok dojite i obavezno je napunite pre svakog hranjenja.

Platnene pelene: Uvek nek vam pri ruci bude par čistih tetra pelena, za brisanje mleka sa vas, bebe, podrigivanje beba, neplanirana curenja mleka.

Zabava: Novorođenčad nisu najefikasniji u sisanju, tako da ćete možda veoma dugo dojiti Pokušajte da imate daljinski upravljač, telefon i neke dobre knjige u blizini.

Pročitajte i više o tome šta vam sve treba posle porođaja u tekstu: 8 stvari koje treba da imate kad izađete iz porodilišta.

(Yumama)

BONUS VIDEO

U ZDRAVSTVENI CENTAR GNJILANE DOLAZE I IZ CENTRALNE SRBIJE! Sestra sa ginekologije: Ponosni smo, kod nas rodilo čak 1002 bebe! Kurir televiija