Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIJE SAMO MASTITIS BRIGA ZA DOJILJE: I ove stvari mogu da naprave ogromne bolove u grudima, a evo kako da pomognete sebi

Autor Radmila Ilić

Najvažniji saveti za dojilje i načini na koje mogu da izbegnu bolove u grudima.

 Dojenje, beba, hrana Izvor: Shutterstock

Tokom dojenja majke mogu osetiti razne promene, a jedna od onih koje sigurno nisu očekivale jer o tome retko ko govori, jesu bolovi. Kada beba krene da sisa, posebno ako vam je prvo dete, osetićete jaku bol. Nakon par sekundi ta nelagodnost bi trebalo da se smanji i prestane.

Ako nelagodnost ne prestane i nastavi se tokom dojenja, pokušajte da promenite položaj kako bi beba mogla bolje da zahvati dojku. Areola bi trebala da bude uglavnom u ustima bebe, kako bi se smatralo da je zahvat pravilan. Kada beba ne uhvati dojku kako treba, to može da boli ili da se oseća kao da vas neko štipa svaki put kada vaša beba sisa. Vremenom, to može dovesti do bolnih i ispucalih bradavica.

Možda će vas zanimati

Ako imate bol tokom dojenja, razgovarajte sa svojim lekarom ili konsultantom za dojenje da biste bile sigurne da je vaša beba pravilno zahvatila dojku i da se možda ne dešava nešto drugo.

Šta još može da izazove bol u grudima kod dojilje?

Zapušeni mlečni kanal

Ponekad se mlečni kanal začepi pa možete osetiti bol u dojkama ili čak napipati kvržicu ispod kože gde je kanal zapušen. Da biste odčepili kanal i ublažili bol, uradite sledeće:

 • Uzmite topao tuš ili koristite tople obloge na tom području. Masirajte područje nekoliko puta dnevno, a nakon toga odmah podojite bebu.
 • Postavite bebinu bradu da bude usmerena ka začepljenom delu tokom hranjenja, što će pomoći da se upaljeno područje brže isprazni.
 • Nežno masirajte bolan deo ili kvržicu dok hranite bebu. Možda će biti potrebno 2-3 hranjenja da kvržica nestane. Takođe, možete koristiti ručnu ili električnu pumpicu na nekoliko minuta da biste mogli da izvučete začepljeno mleko dok nežno masirate područje.
 • Stavljajte hladne obloge između hranjenja.

Ako kvržica ne nestane u roku od nekoliko dana, ili ako dobijete temperaturu, bolove ili crvene pruge na dojkama, pozovite lekara.

 dojenje-beba-mama.jpg
Mama doji bebu
Izvor: Shutterstock

Mastitis

U pitanju je dobro poznato zapaljenje dojki, za koje su sve žene čule. Ako su vaše grudi bolne, imate crvene pruge ili imate tvrdu, crvenu ooblast, možda imate mastitis. Nekim ženama se javlja groznica i jeza, a ako mislite da imate mastitis, pozovite svog doktora. U međuvremenu, nastavite da dojite ili izvlačite mleko pumpicom kako se ne bi gomilalo u grudima.

Neposredno pre dojenja koristite tople obloge i nežno masirajte grudi, a nakon što ste podojili bebu na svoje grudi stavite hladne obloge. Tople obloge će pomoći mlečnim kanalićima da se rašire i što bolje izbace mleko, dok će im hladne pomoći da se skupe i ne talože previše mleka nakon što je vaša beba završila obrok.

Mastitis izazvan infekcijom može zahtevati i lečenje antibioticima.

Sor kod beba utiče i na vaše grudi

Ponekad bebe razviju gljivične infekcije u ustima, tačnije Sor. Takve bebe imaju ispucalu kožu u uglovima usana i beličaste ili žućkaste mrlje na usnama, jeziku i unutar obraza. Infekcija se može proširiti na vaše dojke i izazvati:

 • Osećaj bolnog pečenja u grudima tokom ili posle hranjenja
 • Bol duboko u grudima
 • Jaku bol u grudima ili bradavicama koji se ne popravljaju nakon što je beba pravilno uhvatila dojku
 • Napukle bradavice koje svrbe, peku ili su ružičaste, crvene, sjajne, ljušte se ili imaju osip.

Pozovite lekara ako vi ili vaša beba imate neke od ovih simptoma.

 Dojenje
Mama doji bebu
Izvor: Shutterstock

Kako mogu da ublažim bol u grudima ili bradavicama?

Tokom hranjenja:

 • Dojite prvo na strani koja je manje bolna i menjajte položaj dojenja.
 • Uverite se da se beba pravilno postavila i prihvatila vašu dojku. Ako je dojenje previše bolno, možda vam je bolja opcija da izmlazate mleko i dajete bebi.
 • Ako imate bolne bradavice, pitajte konsultata za dojenje ili svog zdravstvenog radnika da li su silikonske bradavice dobra ideja. Treba ih koristiti samo po preporuci jer mogu da smanje proizvodnju mleka.
 • Nežno izvucite bradavicu iz bebinih usta kada prekida dojenje. Uvucite prst u jednu stranu bebinih usta, između desni, a zatim okrenite prst za četvrtinu okretaja kako bi beba shvatila da treba da raširi usta i nežno ispusti bradavicu.
 • Na kraju hranjenja, umasirajte malo majčinog mleka na bradavice, a zatim ih ostavite da se osuše na vazduhu.

Između hranjenja:

 • Nežno masirajte bolno područje pre nego što počnete sa dojenjem.
 • Koristite tople obloge neposredno pre hranjenja. Ali ako imate gljivične infekcije grudi morate ih održavati suvim jer može doći do pogoršanja.
 • Uzimajte dosta tečnosti i odmarajte
 • Stavite led ili hladne obloge na grudi nakon hranjenja bebe.
 • Učinite prostor za dojenje udobnim.

Ako vam je dojenje bolno ili neprijatno, pozovite svog lekara, babicu ili konsultanta za dojenje kako bi vam pomogli.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica