Dobra laktacija, odnosno dovoljna proizvodnja majčinog mleka je ono o čemu svaka dojilja razmišlja. Mnoge žene brinu da li imaju dovoljne količine mleka kako bi podmirile potrebe svog deteta, pa pronalaze brojne načine da podstaknu laktaciju. Postoji hrana za koju stručnjaci kažu da može da podstakne proizvodnju mleka, ali i ona za koju misle da treba da se izbegava jer može naručiti količinu ali i uticati na bebine grčeve.

Ne samo ishrana, i brojne druge stvari mogu da utiču na proizvodnju mleka. Mnoge majke se trude da naprave neki raspored hranjenja, što je u samom početku potpuno bespotrebno. Na taj način ometate i bebu kojoj je želudac toliko malen da joj svaki put treba gotovo pa par kapi, i nije ni čudo što tako često žele da doje. Kada malo očvrsnu, znaće i sami da naprave raspored, a vaše je da ih pratite i odgovorite na njihovu potražnju. Time ćete davati signale i svom telu kada i koliko treba da proizvodi.

Pored toga, razdvajanje majke i bebe zbog zdravstvenih komplikacija takođe može da utiče da se proizvodnja mleka smanji. Upotreba flašica ili veštačkih bradavica još jedan je od razloga da telo ne dobije dobre signale i da shvati da treba da proizvodi manje. Nedovoljan unos vode dojilje može uticati na proizvodnju mleka, jer dobro je poznato da se majčino mleko sastoji od 80 odsto vode, pa je veoma važno da dojilja pije dovoljno vode.

Dojenje
Shutterstock Položaj za dojenje koji može da rastereti kičmu

Stres je dobro poznat okidač smanjene količine proizvodnje mleka, a kod nekih majki čak može uticati i na potpuni prestanak proizvodnje mleka. Zbog toga, držite se što dalje od stresnih situacija jer, ne samo da nećete imati divoljno mleka, nego ćete i svoj stres preneti na bebu. Međutim, postoje i dve stvari na koje mnoge žene zaborave ili uopšte ne smatraju da to može uticati na njihovu laktaciju, a to su:

  • Nedostatak sna - Ne zaustavlja samostalno proizvodnju mleka već deluje tako što utiče na snagu vašeg imunološkog sistema, povećava šanse da preskočite hranjenje ili izmlazanje, i samim tim smanjuje se proizvodnja mleka.
  • Pogrešan grudnjak - Može da izazove nelagodu i poveća rizik od začepljenih mlečnih kanala, ali i da napravi druge probleme. Dobar grudnjak za dojenje omogućava da lakše i udobnije hranite bebu, bez obzira gde se nalazite.

(Yumama)