Zašto novorođenče doživljava hipertonus mišića? Šta učiniti ako se pojave sumnje i kako lečiti hipertonus? Ekaterina Poterjajeva, pedijatar iz Rusije, otkriva važne savete:

Šta je tonus mišića
"Motorički razvoj u detinjstvu je složen proces koji uključuje mnogo elemenata. Tonus mišića kod novorođenčadi je jedan od njih. Većina mišića je uvek manje ili više aktivna, odnosno stegnuta u jednom ili drugom stepenu. Dakle, mišićni tonus se definiše kao kontinuirana i pasivna delimična kontrakcija mišića ili otpor mišića na pasivno istezanje u mirovanju.

Tonus mišića kod novorođenčeta igra ključnu ulogu u izvođenju pokreta. Ton može biti normalan, povećan ili smanjen.

U materici, beba je sa rukama i nogama pritisnutim zajedno - shodno tome, nakon rođenja, ovaj položaj ostaje prisutan kod bebe dovoljno vremena, posebno u periodima budnosti. Shodno tome, bebe obično imaju povećan tonus. Kada nestaje hipertonus ekstremiteta kod novorođenčadi? U roku od nekoliko meseci, mišićni tonus bebe postaje sličan onom kod odrasle osobe.

Kako proceniti tonus kod beba
Procena tonusa bebe vrši se pasivnim savijanjem i produženjem udova (odnosno, sam lekar savija i ispravlja ud deteta).

Kada dete plače tokom pregleda, udovi su obično napeti i pritisnuti uz telo, što se kod odojčeta može smatrati hipertonusom. Pored toga, u dobi od 4 meseca i više, dete može aktivno da se odupre pregledu, što stvara lažni utisak o hipertonusu mišića fleksora kod novorođenčeta. Zbog toga procenu treba obaviti kada je beba mirna, na normalnoj telesnoj temperaturi i na normalnoj sobnoj temperaturi.

Važno je zapamtiti da plačem dete izražava nezadovoljstvo i pokušava da pokaže roditeljima da ga nešto muči. Na primer, gladan je, umoran, uplašen ili mu smeta mokra pelena. Ako mislite da nešto nije u redu sa zdravljem bebe koja plače, ne brinite. Gotovo uvek, razlog za bebine suze uopšte nije medicinski. Na primer, bebe sa 6-8 nedelja plaču u proseku 2-3 sata dnevno. Ali ponekad i više - do 5 sati dnevno.

Šta je hipotonija kod novorođenčadi?
Hipotonija je suviše nizak tonus mišića. Hipotonija se često javlja kod novorođenčadi mlađe od 6 meseci i od malog je kliničkog značaja u odsustvu drugih neuroloških simptoma (npr. hidrocefalus, napadi, teško psihomotorno odlaganje). Najčešće, hipotenzija je karakteristična za spinalnu mišićnu atrofiju.

Hipertonus mišića kod novorođenčadi se definiše kao abnormalno visok otpor tokom pasivnih pokreta.

Hipertonus, koji dete ima od rođenja, je relativno retka pojava i često je povezana sa ozbiljnom neurološkom patologijom kao što su oštećenje mozga, meningoencefalitis, kao i povećan intrakranijalni pritisak (ICP) uzrokovan urođenim tumorima, opstruktivnim hidrocefalusom ili moždanim udarom koji se razvija tokom trudnoće. prenatalni period, ili metabolički poremećaji (na primer, neonatalna aloimuna trombocitopenija, nedostatak kofaktora molibdena ili mutacije gena za kolagen IV A1). To jest, ovo je uvek ozbiljno stanje bebe, koje zahteva intenzivan tretman.

Hipertonus mišića kod novorođenčadi, koji se javlja akutno (uključujući i prve dane nakon rođenja), takođe je veoma opasan, jer su uzroci najčešće akutna stanja: cerebralno krvarenje, urođeni tumor, hidrocefalus, apsces mozga i neka druga stanja koja zahtevaju hitnu pomoć. negu i hospitalizaciju deteta.

Ukratko, u nekim slučajevima hipertonus mišića vrata, nogu, ruku i leđa kod novorođenčadi je opasno stanje koje zahteva hitnu pomoć. Ali ovde je veoma važno napomenuti da će sama majka u ovoj situaciji primetiti ozbiljno stanje bebe: neće dojiti i spavati kao i obično, a njegovo zdravlje može da bude narušeno.

Često se određuje hipertonus kod novorošenčadi, koja se normalno razvijaju, normalno rastu i, u principu, čiji se neuropsihički razvoj ne razlikuje od vršnjaka. Ali iz nekog razloga (iako je to često norma), lekar proceni da je ton deteta viši nego što bi trebalo da bude i dijagnostikuje !hipertonu!“. A za lečenje se nude nootropici, čija efikasnost i bezbednost nisu dokazani.

Najčešća bolest koja se javlja u starijoj dobi, sa zaista visokim tonusom udova, je cerebralna paraliza. Međutim, kod takve dece prve godine života tonus je apsolutno normalan i dijagnoza "hipertonusa" ni na koji način ne korelira sa učestalošću dijagnoze cerebralne paralize.

Štaviše, istraživači iz Bostonske dečje bolnice (SAD) otkrili su da otprilike svaki četvrti pacijent sa cerebralnom paralizom ima genetsku predispoziciju za takve poremećaje. A uzrok bolesti može ležati ne samo u asfiksiji, povredama pri rođenju i nedonoščadi.

Različiti ton u udovima je takođe razlog za različite dijagnoze. Međutim, prema studiji sprovedenoj u Holandiji, 50% dece ima različit ton udova i u ogromnoj većini slučajeva deca normalno rastu i razvijaju se. Oko 8% dece ima značajnu razliku u tonusu mišića ruku i nogu. U slučajevima kada to nije bilo praćeno drugim neurološkim promenama, dete se kasnije razvijalo na isti način kao i njegovi vršnjaci.

Simptomi hipertoničnosti mišića kod novorođenčadi

Roditelji treba da budu svesni sledećeg:

  • Poteškoće u kretanju sa jedne pozicije na drugu
  • Nehotično ukrštanje nogu; noge se ukrste kao makaze kada se beba podigne
  • Iznenadno drhtanje ili trzanje udova koji se pogoršavaju tokom perioda stresa
  • Odložen razvoj grube motorike
  • Poteškoće u hodanju
  • Problemi sa gutanjem
  • Deformacija udova i gubitak funkcije

U većini slučajeva, dijagnoza "hipertonusa" krije zdravo dete sa razlikom u tonu u jednom ili dva uda, ili dete koje je pregledano dok vrišti ili plače. Velika većina ove dece raste i razvija se na isti način kao i njihovi vršnjaci.

Hipertonus kod odjčadi: kako se leči
Ako se vaše dete razvija normalno, počne da puzi, sedi i hoda na vreme, stanje njegovog tona nije bitno. Ako beba i dalje zaostaje u razvoju, onda je neophodno da se bavite ne tretmanom samog tona, već podučavanjem deteta onim veštinama koje nije savladalo.

Nootropici, fizioterapija, masaža novorođenčeta sa hipertonicom - najčešće lekari prepisuju ove tretmane.

Dakle, važno je zapamtiti da tokom prvih meseci života novorođenčad doživljava fiziološku hipertoničnost, što se smatra apsolutnom normom. To je uzrokovano položajem u kojem je beba bila u materici i nestaje u roku od nekoliko meseci nakon rođenja. Ako nađete znakove hipertonusa kod novorođenčeta, ne biste trebali odmah ići na tematske forume i čitati sve vrste "horor priča". Pratite kako se vaša beba oseća i obratite se svom pedijatru ako primetite da nešto nije u redu sa bebom."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

"BEBA KOJOJ JE OTKRIVENA SMA DOBIĆE LEK" Direktorka RFZO za Kurir TV: Samo ova komisija može da stavi taj lek na listu besplatnih Kurir TV