Prosečna težina novorođenih na rođenju beba je 3-3.5 kilograma, ali do kraja boravka u porodilištu će izgubiti na težini. Iako se mnoge majke zabrinu kada vide da je dete 'smršalo', nema potrebe. Ovo je zapravo prirodan proces koji lekari nazivaju fiziološkim gubitkom težine novorođečeta, ali i to ima svoje granice.

Gubitak težine je prvenstveno povezan sa gubitkom tečnosti kroz kožu i kroz pluća tokom disanja. Pored toga, pupčana vrpca se isušuje, počinje da se luči urin i mekonijum (prva stolica bebe) akumulirani tokom intrauterinog razvoja.

Gubitak težine u granicama normale

Maksimalna težina se obično smanjuje u prvih 3-5 dana života. Normalan gubitak je od 5 do 10 odsto početne telesne težine. Dakle, ako je novorođenče rođeno sa 3 kilograma, normalno je da u prvim danima izgubi 150 do 300 grama. Ali ako je beba rođena prerano, može se dogoditi da izgubi i 15 odsto početne težine.

Deca sa izuzetno malom težinom (manje od 1 kilogram) ponekad izgube težinu za 18 odsto. Grnaice se takođe pomeraju tokom produženog porođaja ili ako je beba zadobila neke porođajne povrede.

Jedan od uslova za brzi oporavak je rano stavljanje bebe na dojku. Ovo može da se uradi i već 20 minuta posle porođaja.

Dojenje, bolnica, mama, porodilja
Shutterstock Mama prvi put doji svoju bebu

Gubitak koji je razlog za brigu

Ukoliko primetite da 5 dana nakon rođenja beba gubi više od 10 odsto početne telesne težine. Napominjemo i da beba koja izgubi više od toga, pokazuje i znake dehidratacije.

Beba, merenje, težina, visina
Shutterstock Doktorka meri visinu i težinu bebe

Kada beba nadoknadi izgubljenu težinu?

Zdrava deca se oporavljaju veoma brzo, oko 6.-8. dana, maksimalno 14. dana života. Uz normalnu negu i dojenje, beba će početi da dobija na težini 125g do 500 g nedeljno.

(Yumama)