Preeklampsija (visok pritisak) je ozbiljno stanje koje zahteva praćenje posebno u trudnoći. Međutim trudnice koje su imale ovaj zdravstveni problem imaju četiri puta veću verovatnoću da će da dožive srčani udar i tri puta veću da će imati moždani udar u periodu od deset godina nakon porođaja, potvrđuje novo istraživanje.

Istraživači su otkrili da je rizik od srčanog ili moždanog udara i dalje dvostruko veći među žena sa preeklampsijom više od 20 godina nakon porođaja u poređenju sa ženama koje se nisu suočile sa tim stanjem.Visoki rizik od kardiovaskularnih bolesti nakon preeklampsije očigledniji je rano nakon porođaja, zbog čega ne treba da se čeka sa adekvatnom prevencijom od srčanog i moždanog udara.

Preeklampsija obično uključuje visoki krvni pritisak i proteine u urinu. U većini slučajeva je blaga, ali može dovesti do ozbiljnih komplikacija za majku i dete ako se ne leči na vreme. Simptomi uključuju jaku glavobolju, bol u želucu i mučninu. 

srčani udar.jpg
Shutterstock Bol u grudima

Iako je veza između preeklampsije i kardiovaskularnih bolesti poznata, ovo je prva studija koja je ispitala koliko brzo nakon trudnoće mogu nastupiti srčani i moždani udari. Stručnjaci pozivaju na redovne kontorle krvnog pritiska kod žena starijih od 35 godina kojima je u trudnoći dijagnostikovana preeklampsija.

(Yumama)