Molekularna struktura kokosa u ulju omogućava da se lako apsorbuje u kožu, što ga čini poželjnim prirodnim hidratantom. Antioksidativna, antiinflamatorna i antimikrobna svojstva kokosovog ulja mogu pomoći kod nekih kožnih problema kod beba. Lokalnu primenu kokosovog ulja u bilo kom obliku, za bilo koje stanje kože, treba praktikovati nakon detaljnog razgovora sa pedijatrom.

Temenjača

Temenjača ili suvo vlasište je stanje koje pogađa dosta novorođenčadi tokom prvih nedelja nakon rođenja. Stanje karakteriše perutanje i crvenilo kože glave, zbog čega izgleda kao da vaše dete ima perut. Dakle, uključivanje kokosovog ulja u negu novorođenčadi za masažu njihovog vlasišta, posebno na području koje je zahvaćeno, može donekle pomoći u ublažavanju stanja

Ostavite ulje 20 minuta ili ostavite preko noći ako je potrebno da se naslaga razbije. Zatim koristite češalj za bebe ili četku za kosu sa mekom dlakama da obrišite ljuspice i isperite bebinu kosu mlakom vodom.

Ekcem

Ekcem je stanje u kome koža postaje veoma suva, a kao rezultat toga može doći i do svraba. Česta je kod beba, jer je njihova koža osetljiva i može se brzo osušiti.

Stručnjaci razmatraju ranu upotrebu emolijentne terapije kao novi pristup prevenciji atopijskog dermatitisa

In vitro studija je pokazala da lokalna primena devičanskog kokosovog ulja može biti efikasna u smanjenju simptoma ekcema. Dakle, ako vaš lekar preporučuje upotrebu kokosovog ulja za ekcem, onda možete pokušati sa masažom za bebe kokosovim uljem jednom pre ili posle kupanja, i jednom pre spavanja da biste obezbedili adekvatnu vlagu i hidrataciju koži. Uz redovnu masažu kokosovim uljem, simptomi ekcema vaše bebe mogu se umanjiti.

Pelenski osip

Pelenski dermatitis, takođe poznat kao pelenski osip, je najzapaženiji problem zapaljenja kože kod novorođenčadi i male dece. Studija na 117 pacijenata sa dijagnozom blagog do umerenog atopijskog dermatitisa pokazala je da je lokalna primena devičanskog kokosovog ulja tokom osam nedelja efikasnija od primene mineralnog ulja u ublažavanju simptoma atopijskog dermatitisa.

Ako vaš lekar odobri upotrebu kokosovog ulja za pelenski osip, možete ga primeniti u predelu pelena i videti da li pomaže. Nanesite sloj kokosovog ulja na područja pokriven pelenom svaki dan nakon kupanja, a zatim pri svakoj promeni pelena. Obavezno masirajte u predelu prepona, a posebno u kožnim naborima gde se osip prvi put pojavljuje. Emolijentna svojstva kokosovog ulja će pomoći u lečenju pelenskog osipa, a antibakterijska svojstva će sprečiti bilo kakvu dalju pojavu istog.

Nega kose

U radu objavljenom u The Journal of Cosmetic Science predstavljeno je da i in vivo i in vitro tretmani pomoću kokosovog ulja sprečavaju oštećenje različitih tipova kose češljanjem. Studija je dalje pokazala da kokosovo ulje ima značajne količine laurinske kiseline.

Laurinska kiselina ima visok afinitet prema proteinima kose, a zbog svoje male molekularne težine i posebne strukture može da prodre u unutrašnjost kose. Stoga se kokosovo ulje može smatrati opcijom dok planirate režim nege kose za svoju bebu.

Iako će kosa vaše bebe inače biti mekana na dodir, stalno trenje o jastuk ili površinu na krevetu može da ih razbaruši na određenim delovima. Tokom prvih nedelja nakon rođenja, gubitak vlage takođe može biti jedan od razloga da vaša beba dobije kovrdžavu kosu.

Dugo vremena se kokosovo ulje smatralo efikasnim. Veruje se da održava kosu, što je čini mekom i glatkom. Iako ne postoje direktne studije koje bi povezale upotrebu kokosovog ulja za odmrzavanje kose, prisustvo velikih količina laurinske kiseline u ulju može biti razlog.

Za upotrebu, navlažite bebinu kosu tokom kupanja i ravnomerno nanesite malu količinu kokosovog ulja na kosu. Alternativno, možete umasirati kokosovo ulje na bebinu kosu noću i isprati ga ujutru.

Suve i ispucale usne

Bebe imaju osetljivu kožu na koju temperatura može uticati. Kako koža bebe ima rizik da se isuši brže od vaše, postoji i šansa da se usne vaše bebe osuši i kao rezultat toga ispucaju. Ispucale i suve usne mogu biti težak problem za vaše dete, posebno jer otežavaju dojenje vašoj bebi. Takođe, vaša beba može stalno pokušavati da liže usne kako bi ublažila bol, što može dodatno osušiti usne. Nanošenje kokosovog ulja može pomoći u smanjenju suvoće usana. Da biste to uradili, uzmite čist i sterilizovan štapić za uši, umočite ga u malu količinu kokosovog ulja i nanesite ulje na bebine usne, kao i na područje usana. Uverite se da ne vršite nikakav pritisak jer to može dovesti do bola i izazvati još više neprijatnosti.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako se postavlja marama za nošenje bebe keywords: beba, nosiljka, marama Tik Tok/madisonandbabies