Svakoj majci se desi da se beba zagrcne bez ikakvog razloga. Ako se to ponavlja, roditelji se sa zebnjom pitaju šta se dešava. Da li je sve to normalno ili ipak treba da se obrate pedijatru objašnjava profesor dr Vojislav Perišić, pedijatar, gastroenterolog i hepatolog, gost RTS Jutarnjeg programa.

Roditelji se često obraćaju za pomoć u uverenju da je u pitanju nekakva fizička prepreka koja ometa gutanje i izaziva da se dete često zagrcne. Lekari to nazivaju 'geg refleks'.

"To nije nikakav problem. Prosto dete treba položiti na levi bok, roditelj prstom izvuče komadić koji je zapao ili mu da da popije dva gutljaja vode i sve bude u redu. Međutim, meni se javljaju pacijenti kod kojih to postaje konstantan problem, odnosno čim dete pređe na seckanu hranu ima 'geg refleks'. Praktično, ima dece od godinu i po dana ili dve koja ne mogu da progutaju ništa seckano ili gusto", objašnjava profesor Perišić. Kako objašnjava , kada dete prelazi sa kašaste hrane na seckanu, često se desi da mu zapadne neki komadić i da se zagrcne.

To znači da se nije obavio tranzicijski period koji se po pravilu odvija između osmog i dvanaestog meseca. Često je roditeljima komfornije da dete hrane blendiranom hranom i kašicama. Ipak, po automatizmu postojećih autonomnih refleksa je i refleks gutanja koji ne traži voljnu kontrolu. 

Kada se dete prebacuje na seckanu hranu, tada se uči voljni refleks gutanja i on se razvija od osmog meseca pa nadalje. Ako dete to ne nauči, već sa polaskom u vrtić to može biti ogroman problem.

"Treba imati u vidu da gutanje može i da se zaboravi. Dete se uči gutanju tako što mu se u kašicu doda mali meki komadić hrane i prinese usnama na vrh jezika da dete proba, strah izostaje i refleksne kontrakcije farigijalne i palatalne muskulature reaguju i hranu izbacuju. To je proces koji traje dva, tri i četiri meseca. Dete polako napreduje, da bi konačno moglo da pređe na seckanu hranu, pa sa seckane na gustu", dodaje profesor.

To je, u stvari, proces redukacije, ponovnog učenja akta gutanja. Takođe, treba imati u vidu da problemi sa učenjem gutanja nisu redak problem zbog koga se roditelji obraćaju lekaru.

Profesor Perišić objašnjava da lekar treba da konstatuje u čemu je stvar i objasni roditeljima vrstu problema. Zatim je potrebno obučiti roditelje kako da nauče dete da guta i pratiti napredak.

Na gutanje utiču i nepca, ždrelo, jezik i donja vilica. Kada dete uspešno guta gustu kašastu hranu, znači da sve te strukture dobro funkcionišu.

"Dete samo zna. Treba posmatrati kako dete reaguje kada roditelji jedu. Ima slučajeva da dete i u petom mesecu želi da proba tvrđu hranu. Onda ne treba čekati osmi mesec. Naravno, ima dece kod koje taj proces kasnije sazreva, ali treba biti strpljiv jer će ga sigurno naučiti ili će ga, na kraju krajeva, naučiti pedijatri. Ipak, važno je da hrana bude ukusna i meka. Pre svega ukusna", naglašava profesor Vojislav Perišić.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)